"Нафтогаз України" хочуть поділити на 2 самостійні компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України" хочуть поділити на 2 самостійні компанії

Енергетика
758
У результаті реформи "Нафтогазу" з'являться відразу дві компанії, які мають право торгувати газом в країні.
Як стало відомо, Міненерго пропонує надати "Укргазвидобуванню" можливість самостійно продавати газ населенню, а "Газу України" - торгувати російським паливом. В результаті оперативне управління нинішніми "дочками" НАК може перейти конкуруючим бізнес-і політичним групам, а компанії стануть прямими конкурентами, очікують експерти.
Міненерго розробляє програму реформування "Нафтогазу" і представить її до серпня, заявив вчора заступник директора департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Костянтин Бородін. "Робота над законопроектом йде повним ходом. Документ буде готовий до кінця липня", - повідомив він. Минулої середи розробити програму реформи НАК Міненерго доручив президент Віктор Янукович.
Реформа передбачає кардинальну зміну збутової політики НАК. "За директивами Єврокомісії дочірні структури НАК - "Укртрансгаз", "Укргазвидобування" і "Газ України" - не повинні мати спільних менеджерів, а між компаніями не може здійснюватися перетік фінансів і газу", - розповіло високопоставлене джерело в Міненерго. За його словами, в результаті реформи в Україні з'являться дві збутові компанії: "Укргазвидобування" буде продавати газ українського видобутку населенню, а "Газ України" (ГУ) укладе контракт з "Газпромом" і буде імпортувати газ промисловості і теплокомуненерго.
Зараз газ, що видобувається "Укргазвидобуванням" та імпортований "Нафтогазом", продає споживачам "Газ України". В майбутньому роль "Нафтогазу" зведеться до управління акціями компаній і розподілу їх прибутку за підсумками року. У "Нафтогазі" майбутню реформу не коментують.
Реформа "Нафтогазу" - ще один аргумент України в переговорах з "Газпромом" про необхідність перегляду чинних газових угод, говорить співрозмовник у Міненерго. "Якщо укласти нову угоду з ГУ не вдасться, імпортувати і продавати газ буде сама НАК."Газ України" у цьому випадку буде ліквідовано", - пояснило джерело.
Зміна структури "Нафтогазу" ускладнить отримання кредитів "Газом України" і "Укргазвидобування", вважає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн: "Нафтогаз" має значні заставні активи, тому він може залучати кредити під низький відсоток. А залучити позики, наприклад "Газу України", борги ТКЕ перед яким досягають 6 млрд грн, буде вкрай складно. Компанія не може забезпечити своєчасний збір грошей з ринку, і в такій ситуації давати їй у борг дуже ризиковано".
Нова модель управління може призвести до того, що "Газ України" і "Укргазвидобування" очолять представники конкурентних бізнес-груп, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. "Зараз керівництво цих компаній призначає глава "Нафтогазу" Микола Бакулін, і він діє узгоджено з міністром енергетики Юрієм Бойко, - зазначає пан Гудима. - Але після реформи менеджерів затверджуватиме Кабмін, в якому є вплив різних бізнес-груп і чиновників". За словами депутата, у впливі на менеджерів компаній можуть бути зацікавлені група "Приват", підприємець Дмитро Фірташ, перший віце-прем'єр Андрій Клюєв і прем'єр-міністр Микола Азаров.
У результаті між "Укргазвидобування" і "Газом України" може виникнути конкуренція, прогнозує пан Гудима: "Рано чи пізно керівництво "Укргазвидобування" захоче продавати газ не тільки населенню, але й промисловості. А будучи менш залежним від НАК, воно може домогтися такого права, наприклад через суд, як це зробила "Укрнафта". У лютому "Укрнафта" отримала в судах право продати промспоживачам 3,360 млрд кубометрів газу, незважаючи на те що за законом уся сировина українського видобутку має бути реалізована населенню. Виходячи з поточних цін на газ для промисловості, це дозволить компанії виручити понад $1,3 млрд, тоді коли при продажі палива "Нафтогазу" дохід був би лише $191 млн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас