Екс-прем'єр: ЦБ Вірменії проводить політику "грошового геноциду" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-прем'єр: ЦБ Вірменії проводить політику "грошового геноциду"

Казна та Політика
202
Політика уряду Вірменії, спрямована на утримання курсу національної валюти, призведе в кінцевому підсумку до зворотного ефекту - інфляції, яку прийнято називати "галопуючою". Про це, як передає ІА REGNUM, заявив на прес-конференції в середу колишній прем'єр-міністр країни, представник вірменської опозиції Грант Багратян.
"Уряд може стримувати зростання цін, лише скорочуючи дефіцит бюджету, а якщо захоче, то може довести інфляцію до 3%, але в цьому випадку бюджету не буде", - заявив він. Як відзначив опозиціонер, привівши результати свого ж дослідження, ті країни, які в останнє десятиліття вели політику утримання курсу нацвалюти, згодом зафіксували спад економіки. Він додав, що для виконання бюджету 2011 року необхідно підвищити ціни на 10-15%. "Якщо ми вирішили боротися з інфляцією, то повинні усвідомити, що при цьому неодмінно виникнуть проблеми з бюджетом. А уряд з цих двох проблем (виконання бюджету та стримування інфляції) вибирає політику стримування інфляції. З цією метою знову будуть збільшені ставки рефінансування, що в сьогоднішніх умовах не що інше, як "грошовий геноцид", - сказав Багратян.
Як нагадує інформагентство, під час засідання ради Центрального банку Вірменії 12 квітня ставка рефінансування була підвищена на 0,25 в.п. до 8,5%. Також, згідно з даними ЦБ республіки, в березні 2011 року була зафіксована інфляція на рівні 0,8%, а 12-місячна склала 11,5%. Причому тільки на 8,3% підвищилися ціни на продовольчі товари.
На думку Багратяна, справжня інфляція у Вірменії складає не 11,5%, а щонайменше 18%.
У свою чергу, Центробанк Вірменії прогнозує, що до кінця квітня інфляція в річному розрізі не перевищить 10%. Держава і банки мають намір боротися з нею головним чином шляхом інтенсивного розвитку сільського господарства. "У нас багато інструментів боротьби з інфляцією, і ми їх успішно застосовуємо. Так, у Грузії ціни на продовольчі товари зросли удвічі більше, ніж у Вірменії. Проте багато в чому інфляція зумовлена зростанням цін на зовнішніх ринках, регулювання яких поза нашою компетенцією", - зазначив, зокрема, глава вірменського ЦБ Артур Джавадян, виступаючи перед журналістами після наради у регулятора, в якій взяв участь президент країни.
Як нагадує ІА REGNUM, уряд Вірменії ініціював програму пільгового кредитування сільгоспвиробників, яке у 2010 році скоротилося на 15%, що зумовило низький показник зростання ВВП та інфляцію. Зокрема, кредити в рамках даної програми видаються по 14% річних, з яких 4 в.п. компенсує уряд.
Щодо ставки Центробанку його голова зауважив: "ЦБ проводить жорстку кредитно-валютну політику. Однак вона може бути більш жорсткою, якщо ставку підвищити вище рівня інфляції. Ми цього не робимо, щоб не стримати темпи кредитування".
У цілому він оцінив фінсистему країни як "досить стабільну", зазначивши, що висока ставка рефінансування не завадила зростанню кредитного портфеля банків на 94 млрд драмів (1 долар - 371 драм) станом на 17 квітня порівняно з аналогічним показником минулого року. Загальний кредитний портфель вірменських банків, за його інформацією, склав 983 млрд драмів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас