НАТО випадково завдало ударів по лівійських повстанцях: є жертви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО випадково завдало ударів по лівійських повстанцях: є жертви

Казна та Політика
633
У черговий раз жертвами бомбардування коаліційних сил стали не війська Муаммара Каддафі, а сили лівійських повстанців. На довершення проблем опозиціонерів, яких бомблять власні союзники і офіційні лівійські війська, США відмовилися визнати їх законною владою, передає РБК з посиланням на телеканал CNN.
Літак НАТО скинув бомбу на групу повстанців близько сталеливарного заводу в м. Місураті. Загинули 11 людей, кілька опозиціонерів одержали тяжкі поранення.
Журналісти телеканалу також розповіли, що в результаті бомбардувань в Місураті зруйновано безліч будинків. У той же час офіційно в НАТО не коментують результат авіаударів по Місураті, літаки коаліції спрямовані туди для допомоги повстанцям.
Ще однією неприємністю для повстанців була заява представника США про те, що Америка поки не хоче бачити в опозиціонерах офіційну владу. Посол США в Лівії Джин Крец заявив, що Вашингтон на даному етапі не готовий визнати опозиційну Національну раду Лівії, незважаючи на те, що опозиція має широку підтримку серед населення. Він додав, що відсутність офіційного визнання не заважає наданню допомоги опозиційним силам.
"Визнання залишається юридичним питанням і питанням міжнародних зобов'язань. Зараз ми всебічно вивчаємо цю проблему", - заявив Крец.
"Національна рада заслуговує на довіру, але ми продовжимо спостерігати за нею. Враховуючи побачене нами, ми могли б говорити про те, що рада заслуговує на підтримку", - додав він.
Відзначимо, сталося вже кілька подібних інцидентів, коли літаки сил коаліції, покликані захищати мирне населення і забезпечувати виконання заборони на польоти над Лівією, завдають удару по повстанцях. Так, 7 квітня, щонайменше, 12 людей загинули в околицях м. Адждабія на сході Лівії в результаті помилкового авіаудару коаліції НАТО по позиціях повстанців. За словами представника опозиції, по танках, бронетранспортерах і ракетних установках повстанців між м. Адждабія та м. Брега було випущено не менше чотирьох ракет НАТО.
На початку квітня авіація НАТО обстріляла колону повстанців біля м. Брегі, в результаті чого загинули 13 людей. Пізніше лівійські опозиціонери визнали свою провину за подію, оскільки з'ясувалося, що натовський літак відкрив вогонь у відповідь на стрілянину в повітря.
Нагадаємо, у Лівії 15 лютого 2011 р. почалися масові акції протесту проти режиму диктатора Каддафі, які переросли у повномасштабну громадянську війну. На заході країни Каддафі, як і раніше, користується серйозною підтримкою, однак схід в масі своїй виступає проти нього.
Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 р. прийняла резолюцію, яка заборонила авіації Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що полковник бомбить з повітря мирне населення. 19 березня міжнародна коаліція країн НАТО почала завдавати авіаударів по військових і промислових об'єктах, які перебувають під контролем регулярних військ полковника.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас