Городянам допоможуть заощадити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Городянам допоможуть заощадити

Енергетика
892
КМДА оголосила конкурс на розробку технічних умов та проектів оснащення приладами обліку теплової енергії інженерних входів у житлові будинки. За словами заступника начальника ГУ енергетики, енергоефективності та енергозбереження КМДА Олени Малежик, у Програмі соціально-економічного розвитку Києва на 2011 р. на встановлення будинкових приладів обліку тепла передбачено фінансування в розмірі 5 млн. грн., з яких 4 млн. грн. - на проектні роботи. За освоєння цієї суми, розрахованої на проектування встановлення 1 тис. будинкових лічильників, і повинні будуть боротися проектувальники.
Згідно з графіком бюджетного фінансування ці гроші переможець тендеру зможе отримати лише в грудні. Незважаючи на це, за словами заступника голови КМДА Олександра Мазурчака, проектна організація повинна буде впоратися з поставленим завданням вже в II кварталі, щоб до кінця року місто змогло закупити і встановити на підставі підготовленої проектної документації близько 1 тис. будинкових теплових лічильників. Виходячи з середньої вартості закупівлі та встановлення одного такого приладу в 25 тис. грн., для виконання цієї обіцянки місту потрібно знайти близько 25 млн. грн.
"Це питання на рівні керівництва міста, в тому числі безпосередньо з Олександром Поповим, неодноразово обговорювалося. Є домовленість про виділення на ці цілі не менше 20 млн. грн. з коштів, які місто планує отримати від випуску єврооблігацій влітку цього року" , - говорить Мазурчак. Про підготовлюваний розміщенні єврооблігацій на суму $300 млн., з яких $200 млн. потрібно витратити на виплати за попередніми бондами, а решту суми - на вирішення проблем у сфері ЖКГ, голова КМДА Олександр Попов заявляв вже неодноразово.
"Тому гроші на встановлення будинкових лічильників тепла, ймовірно, будуть. В умовах же тендеру на проектування цілком можна передбачити, що компанія, згодна на виконання робіт з максимальною відстрочкою розрахунку по них, отримає, приміром, додаткові 30 балів. Бажаючі виграти тендер будуть. Робота їм належить, по суті, нескладна. Будинки типові і мають паспорти", - зазначив заступник комісії Київради з питань ЖКГ Семен Борисенко. На його думку, зараз головне скласти, перевірити ще раз і затвердити список будинків, мешканці яких у наступному опалювальному сезоні зможуть оплачувати послугу опалення за фактом, а не за нормативами. Раніше Мазурчак запевняв, що таке задоволення за казенний кошт буде в першу чергу доступне будинкам, в яких вже створені або плануються створюватися Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). За інформацією ГУ житлового господарства КМДА, робота з остаточного погодження переліку вже близька до завершення і найближчим часом він буде розміщений на сайті КМДА.
За словами експертів, залежно від теплоізоляції будинку і стану його мереж, економія при оплаті за послугу опалення його мешканцями при установці будинкових лічильників тепла становить від 30% до 100%. "Оснащення будинків приладами обліку тепла в умовах постійного зростання розцінок на ЖКП має бути першочерговим завданням для міської влади. У місті залишаються неоснащених такими приладами обліку ще близько 7 тис. комунальних будинків. У результаті городяни, яким послугу опалення нараховують за нормативами, сильно переплачують. Як показує практика, при встановленні будинкових лічильників витрати мешканців на оплату послуги опалення автоматично знижуються в 1,5-2 рази", - говорить член комісії Київради з питань ЖКГ Олександр Клюс.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас