АМКУ: Система електронних торгів забезпечить прозорість держзакупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ: Система електронних торгів забезпечить прозорість держзакупівель

Фондовий ринок
259
Впровадження в Україні системи електронних торгів буде сприяти розвитку чесної конкуренції та забезпечить зниження корупції при здійсненні держзакупівель. Про це заявив державний уповноважений Антимонопольного комітету України, член постійної адміністративної колегії Комітету з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель Сергій Шершун, повідомили в прес-службі АМКУ.
За його словами, відкритий аукціон в електронній формі дозволить замовникам більш ефективно використовувати бюджетні кошти та отримувати якісний товар або послугу за конкурентною ціною.
Він зазначив, що електронні торги усувають вплив суб'єктивних факторів при визначенні переможця торгів, виключають можливість успішної реалізації змови між учасниками тендерів та здійснення тиску з боку замовника. Це, зокрема, можливо за рахунок анонімності учасників аукціону, оскільки відомості про них розкриваються тільки після проведення торгів.
Успішний досвід функціонування такої системи існує в Російській Федерації і був представлений у ході VII Всеросійського форуму-виставки "Держзамовлення-2011" та спеціального засідання Міждержавної ради з антимонопольної політики, в роботі яких взяли участь посадові особи Комітету. Зокрема, як зазначив С. Шершун, протягом 2006-2010 років завдяки введенню в дію електронних торгів Росії вдалося заощадити більше трильйона державних коштів.
Впровадження в Україні системи електронних державних закупівель вимагає відповідного комплексного вдосконалення законодавства. Крім того, є необхідність створити відповідні правові та організаційні механізми для застосування Законів України "Про електронний цифровий підпис" та "Про електронні документи та електронний документообіг".
Зараз опрацьовується питання про створення міжвідомчої робочої групи з вивчення досвіду Російської Федерації з питань функціонування системи електронних торгів і розробки законопроекту щодо запровадження такої системи в Україні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас