Швейцарці взялися за справу Магнітського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарці взялися за справу Магнітського

Кримінал
711
"Офіс генерального прокурора Швейцарії Ервін Беєлер підтверджує, що офіційно запустив кримінальне розслідування за підозрою у відмиванні грошей з російського бюджету. Позов подала юридична компанія Brown Rudnick від імені Hermitage Capital", - повідомила прес-секреталь швейцарської прокуратури Джанет Балмер, відмовившись розголошувати деталі в інтересах слідства.
Вільяму Браудеру є за що не любити російських чиновників. У 2007 р. Міністерство внутрішніх справ ініціювало податкове розслідування проти компанії, яку консультував його хедж-фонд. Це, як пише інформагентство Bloomberg, дозволило чиновникам отримати документи Hermitage Capital, які були використані для крадіжки податків, сплачених лондонським фондом до російського бюджету.
"Мета нашого позову - нанести потужний удар проти тих чиновників, які кричуще зловживають своїм становищем і статусом. Тисячі бізнесів страждають від корумпованих співробітників російського Міністерства внутрішніх справ, що використовують сфабриковані податкові вимоги для вимагання грошей, тероризування людей і несправедливого їх ув'язнення", - йдеться в заяві Браудера.
Головний фігурант резонансної справи - Ольга Степанова, керувала 28-ю податковою інспекцією Москви, яка 24 грудня 2007 р. разом з інспекцією №25 в рекордно короткі терміни схвалила повернення податків, нібито переплачених структурами Hermitage, на суму $230 млн. з російського бюджету за позовами сумнівних фірм.
"Вона санкціонувала перерахування цих коштів на рахунки, відкриті судимими за тяжкі злочини особами Віктором Маркеловим і В'ячеславом Хлєбниковим", - стверджують представники Hermitage.
Незаконний переказ грошей був виявлений аудитором Hermitage Сергієм Магнітським, який у жовтні 2008 р. повідомив про злочин російським правоохоронним органам. Через місяць 37-річний Сергій Магнітський був заарештований за звинуваченням у розкраданні цих коштів і помер у московському слідчому ізоляторі.
Як стверджується в заяві Brown Rudnick, гроші зникли, але жоден з причетних до злочину чиновників не поніс покарання. За минулі з моменту злочину чотири роки сім'я Степанової збагатилася на $39 млн., пропустивши їх через швейцарський банк Credit Suisse. В Росії ці кошти задекларовані не були. За офіційними даними, річний дохід Ольги Степанової та її чоловіка Владлена з 2007 р. склав лише $38 тис.
Однак, за твердженням Вільяма Браудера, вони купили дві 180-метрові квартири в Дубаї в елітному комплексі "Кемпінські Рісорт Пальм Джумейра", кілька вілл на березі Перської затоки і в Чорногорії. Крім того, на замовлення родини Степанових був збудований дорогий особняк на ділянці поблизу Рубльово-Успенського шосе, загальну вартість якого оцінюють у $20 млн.
Справа Магнітського привернула велику увагу в світі. Комітет Європарламенту з міжнародних справ схвалив пропозицію про введення санкцій проти 60 російських силовиків і чиновників, яким заборонено в'їзд до Євросоюзу, оскільки колеги Сергія Магнітського вважають їх винними в його загибелі. Подібний список був внесений на розгляд владою США і Канади.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас