МВФ, Світовий банк та USAID написали Азарову листа з рекомендаціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ, Світовий банк та USAID написали Азарову листа з рекомендаціями

729
Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий банк (СБ) і Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) настійно рекомендують прем'єр-міністру України Миколі Азарову залучити міжнародних експертів для надання консультацій щодо створення в Україні центрального депозитарію.
Про це йдеться у спільному офіційному листі МВФ, СБ та USAID, направленому на ім'я прем'єр-міністра України Миколи Азарова.
Міжнародні фінансові організації також відзначають, що оптимальним варіантом створення центрального депозитарію в Україні могло б стати злиття найбільшого депозитарію корпоративних цінних паперів - "Всеукраїнського депозитарію цінних паперів" (ВДЦП) і Національного депозитарію України (НДУ).
МВФ, Світовий банк та USAID також висловлюють здивування і занепокоєння тим фактом, що створена для підготовки злиття депозитаріїв робоча група в своїх планах щодо створення центрального депозитарію повністю ігнорує ВДЦП. "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів є найбільшим в Україні депозитарієм корпоративних цінних паперів, має високу довіру з боку учасників ринку та користується перевагами серйозних інвестицій, здійснених в технології, що дозволяє ВДЦП працювати з дотриманням високих стандартів ефективності та прозорості", - йдеться в офіційному листі МВФ, СБ та USAID.
У листі також відзначається, що формування в Україні центрального депозитарію шляхом об'єднання Національного депозитарію України з депозитарними функціями Національного банку України вимагатиме значних витрат коштів держбюджету і не буде відповідати інтересам України.
Документ підписали голова постійного представництва України при МВФ Макс Альєр, директор СБ у справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер та керівник місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Яніна Ярузельські.
Як повідомлялося, 4 лютого 2011 заступник голови Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Віктор Івченко звернувся до прем'єр-міністра Миколи АЗАРОВА з пропозицією створити Центральний депозитарій України на базі НДУ. 28 лютого 2011 року прем'єр затвердив склад оргкомітету та заходи щодо створення Центрального депозитарію. До цієї групи не увійшли ні представники ВДЦП, ні оператори фондового ринку.
Нагадаємо, що в рамках програми взаємодії України з МВФ був підписаний договір, відповідно до якого Україна зобов'язалася в 2011 р. створити єдиний центральний депозитарій, який буде повністю відповідати міжнародним стандартам, управлятися прозоро, базуватися на принципах корпоративного управління, що забезпечують збалансоване представництво інтересів учасників ринку і держави. Фінансування центрального депозитарію за рахунок державних коштів має бути зведене до мінімуму.
В середині березня 2011 року надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Тефт в листі на ім'я віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпко повідомив, що створення центрального депозитарію на базі НДУ суперечить домовленостям між урядом України та Міжнародним валютним фондом.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас