ООН: Квоти на експорт зерна можуть послужити погану службу Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Квоти на експорт зерна можуть послужити погану службу Україні

Аграрний ринок
317
Квоти на експорт зерна можуть негативно відбитися на розвитку сільського господарства і продовольчої безпеки у віддаленій перспективі. Про це заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.
В інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна", генсек ООН також зазначив, що введення квот на зерно покликане захистити вітчизняних споживачів від зростання світових цін на продукти харчування.
"На державах лежить головна відповідальність за забезпечення продовольчої безпеки своїх народів, тому вони мають законне право турбуватися про це. Квоти можуть допомогти запобігти росту внутрішніх цін на зерно. Водночас квоти можуть негативно відбитися на розвитку сільського господарства і продовольчої безпеки в більш віддаленій перспективі, особливо якщо управління їх розподілом надає перевагу невеликій кількості обраних виробників", - сказав Пан Гі Мун.
За його словами, система ООН виступає за підтримку малих фермерів, щоб вони могли підвищувати продуктивність своїх господарств і бути більш стійкими до стресів (зокрема до коливань цін як на виробничі ресурси, так і на продукти харчування). "Будь-яка урядова політика має бути спрямована на посилення сталості та стійкості господарств усіх розмірів, на забезпечення прозорого та стабільного клімату для державних і приватних інвестицій", - зазначив генсек ООН.
Пан Гі Мун підкреслив, що Україна як один з провідних виробників і експортерів зерна у світі повинна відіграти надзвичайно важливу роль у зміцненні глобальної продовольчої безпеки. "Україна - одна з небагатьох країн світу, в якій не задіяні орні землі, і вона почала розширювати сільськогосподарське виробництво", - сказав він.
Крім того, за його словами, Україна почала підвищувати продуктивність сільського господарства. Водночас у нашому взаємозалежному світі найважливішим внеском з боку України є підтримка відкритої політики в торгівлі з міжнародними партнерами", - сказав генсек ООН.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас