Королевська: Парламент може зняти обов'язковість тендерних держзакупівель з підприємств авіапрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська: Парламент може зняти обов'язковість тендерних держзакупівель з підприємств авіапрому

Казна та Політика
74
Верховна Рада вже до кінця поточного пленарного сесії може ухвалити закон про виключення підприємств літакобудування України з переліку підприємств, на які поширюються тендерні закупівлі, прогнозує голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська.
"Ми будемо намагатися зробити все, щоб цей закон був ухвалений до кінця пленарної сесії. Чим далі це питання буде відкладатися, тим більше ми втрачаємо перспектив. Сподіваємося, що це буде зроблено у травні-в першій половині червня", - сказала Н. Королевська на брифінгу в середу ввечері перед початком виїзного засідання очолюваного нею комітету на ДП "Антонов".
"Сьогодні нічого не заважає (парламенту ухвалити рішення): є законопроект, є розуміння ситуації, як представників влади, так і представників опозиції", - сказала вона, додавши, що також знайшла підтримку з даного питання з боку Світового Банку.
"Я розмовляла з представником Світового банку Мартіном Райзеном з даного приводу, і вони погоджуються з тим, що така норма, яка стосується держпідприємств, і не стосується держбюджету, не відрегульована. Тому що було непорозуміння на момент підготовки законопроекту", - сказала глава Королевська.
Парламентський комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, повідомила Н. Королевська, звернувся до уряду з проханням визначити орган, який буде курирувати авіапром і відповідати за підготовку держпрограми розвитку літакобудування України до 2020 року.
В основу програми, яка повинна стати однією з основних програм "Укрнацпроекту", за її словами, повинні бути покладені відпрацьовані світовою практикою ключові заходи підтримки авіапрому: компенсація відсоткових ставок при залученні кредитів та посилення державної лізингової системи для довгострокового кредитування галузі, підтримка експорту.
В свою чергу, як зазначив голова держконцерну "Антонов", генконструктор ДП "Антонов" Дмитро Ківа, застосування закону про тендерні закупівлі в авіапромі не враховує специфіку роботи галузі, призводить до зриву темпів виробництва та укладених контрактів.
Збиток від дії закону, за його словами, можна оцінювати в "сотні мільйонів".
Разом з тим, нагадав глава держконцерну, наразі авіапром України успішно розвиває міжнародне співробітництво, в тому числі, з такими серйозними партнерами-ринками, як РФ, КНР, Індія, ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас