Зростання ВВП радує уряд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання ВВП радує уряд

Казна та Політика
456
Глава уряду стверджує, що українська економіка відновлюється, незважаючи на нестабільність зовнішніх ринків. Про це, вважає прем'єр, свідчить зростання ВВП в I кварталі поточного року. "За оцінками статистики, ВВП за перший квартал зріс більш ніж на 5%", - констатував Микола Азаров. Особливо радує прем'єра зростання виробництва машинобудування. "Відповідно сформований високий попит на послуги вантажного транспорту. Тільки залізницею за I квартал поточного року було перевезено на 15% більше вантажів, ніж у 2010 р.", - додав Азаров.
Тішить прем'єра і зростання обсягу будівельних робіт. "Зростання обсягу робіт завершення будівництва на 15%, будівельних робіт - на 9%, робіт з підготовки будівельних ділянок - на 6%", - зазначив прем'єр.
За його словами, завдання уряду - не просто підтримати темпи зростання будівництва, а створити умови для будівельного буму, який в умовах непевних перспектив зовнішніх ринків стане точкою опори для зростання всієї національної економіки.
"Наш центр проводив свою оцінку ВВП в I кварталі 2011 р., у нас вийшло 5,2% зростання. Якщо дані не будуть переглянуті, то дійсно цей показник трохи більше 5%. У першу чергу це пов'язано зі зростанням у переробній промисловості, яке має суттєву вагу в загальному ВВП. А оскільки вона тягне за собою оптову торгівлю і транспорт, ця трійка дає практично половину приросту ВВП", - сказав "i" старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. За словами експерта, серед основних причин зростання є приватне споживання. "Частково це компенсується зростанням імпорту, яке, у свою чергу, лише частково було викликане збільшенням закупівель газу. Зважаючи на тенденції до подорожчання, газ закачували в газосховище. Зростав і інший імпорт", - підкреслив він. Жолудь прогнозує, що загальне зростання ВВП в поточному році складе 4,8%. "Очікується тенденція сповільнення. Ми не очікуємо подальшого зростання експортних цін нашої продукції - металургії, хімії і машинобудування, а також істотного зростання фізичного випуску. Ми також не очікуємо великого врожаю в цьому році, який би зміг витягнути сільське господарство. Цей показник буде середнім", - додав експерт.
За словами керівника Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, на показники ВВП в I кварталі вплинули інвестиції в проекти Євро-2012. "Ми бачимо, що, з одного боку, інвестиційна активність залишається досить низькою, з іншого - на цьому тлі держава вкладає достроково великі кошти на будівництво інфраструктурних об'єктів. Це теж певним чином впливає на динаміку ВВП", - зазначив "i" експерт. За його словами, необхідно позитивно ставитися до посткризового відновлення вітчизняної економіки, але при цьому треба пам'ятати, що "цей процес має ризики як всередині країни, так і за її межами". Бураковський закликає не ототожнювати відновлення економіки з оздоровленням держфінансів і вирівнюванням всіх існуючих дисбалансів. Відновлення не супроводжується адекватним і швидким збільшенням інвестиційної активності. А відсутність масштабних інвестицій - це відставання країни в довгостроковій і середньостроковій перспективі, вважає економіст. "Ми можемо спостерігати досить суперечливу тенденцію в українському економічному розвитку, хоча на сьогодні мають зафіксувати те, що післякризове відновлення триває, і якщо не буде катаклізмів, позитивні темпи економічного зростання можуть зберегтися і в 2011 і в 2012 роках", - додав експерт.
Як повідомлялося, в середині березня глава Кабміну оцінив зростання ВВП країни в січні-лютому в 5,5%, в тому числі у лютому - у 6%. Днем раніше в огляді НБУ "Експрес-оцінка економічного стану України за березень 2011 р." повідомлялося, що зростання ВВП в березні 2011 р. сповільнилося і склало близько 5% в річному вимірі, за I квартал його приріст був у межах 5-6%. У березні 2011 р. приріст індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) зменшився і склав 8,5% в річному вимірі в порівнянні з 10,5% у лютому. Основними причинами сповільнення зростання регулятор називає ослаблення зовнішнього попиту внаслідок нестабільної політичної ситуації в Північній Африці і високу базу порівняння минулого року. У II кварталі поточного року очікується зростання показників як споживчої, так і базової інфляції у річному вимірі. В основному це буде зумовлено низькою статистичною базою II кварталу 2010 р., а також зростанням цін на продукти харчування і підвищенням адміністративних тарифів, які будуть сприяти зростанню собівартості продукції.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас