Китай прискорює просування юаня на світових ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай прискорює просування юаня на світових ринках

Валюта
446
Китай докладає додаткових зусиль, щоб підвищити привабливість своєї валюти для транснаціональних компаній, і готує низку нових заходів для створення нової "фінансової екосистеми", центром якої буде юань, пише The Wall Street Journal.
Народний банк Китаю (ЦБ країни) в даний час розглядає нові правила, які полегшать процедуру репатріації коштів у юанях, отриманих в результаті офшорних операцій, заявив WSJ представник гонконзького ЦБ.
Подібний крок зніме обмеження, які не дають розвиватися юаневим ринкам в Гонконгу та інших фінансових центрах за межами материкового Китаю. В даний час на ввезення значних сум будь-яких валют, включаючи юань, в КНР потрібно отримати дозвіл влади. Ця система дозволяє Китаю краще контролювати курс юаню і запобігати спекуляції нацвалютою.
Після реформи валютного регулювання китайські та іноземні компанії отримають доступ до дешевого фінансування в Гонконгу за рахунок розміщення боргових зобов'язань, номінованих у юанях, а потім зможуть ввезти ці кошти в КНР для фінансування своєї діяльності на її території.
Відсоткові ставки за кредитами для компаній в Китаї перевищують 6% річних, у той час як у Гонконгу середня ставка - 2,6%.
Крім того, скасування низки обмежень наблизить вільну конвертацію юаня, що дозволить ринку, а не регуляторам визначати реальну вартість китайської валюти. Разом з тим багато хто вважає, що, незважаючи на майбутнє пом'якшення регулювання, повної конвертованості юаня чекати доведеться ще дуже довго.
Якщо всі плани Китаю увінчаються успіхом, то з часом використання юаня за межами КНР значно зросте, і розклад сил на світових валютних ринках вже ніколи не буде колишнім. У кінцевому підсумку юань може змінити долар, який був основною резервною валютою світу з кінця Другої світової війни, в міжнародних розрахунках, і тоді з ослабленням попиту на долар в США можуть зрости реальні відсоткові ставки і вартість залучення коштів для всіх, включаючи федеральний уряд і споживачів.
Черговим підтвердженням того, що Китай відмовляється від "доларової залежності", є розширення використання юаню у зовнішньоторговельних операціях. У першому кварталі 2011 року розрахунки по 7% зовнішньоторговельних операцій Китаю проводилися в юанях, рік тому цей показник дорівнював лише 0,5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас