Польща запропонувала Україні відновити постачання газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща запропонувала Україні відновити постачання газу

Енергетика
908
Президенти Польщі Броніслав Коморовський під час зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем вчора запропонував Україні відновити постачання українського газу до Польщі. Про це виданню "Комерсант Україна" повідомив голова правління ЗАТ "Девон" Анджей Дізманскі.
"Зустріч була присвячена двом питанням - експорту газу до Польщі з Україною та відновленню роботи компанії "Девон", - повідомив Дізманскі.
За його словами, якщо буде відновлена робота "Девону" на Сахалінському нафтогазовому родовищі (Харківська обл.), компанія зможе відновити припинені більше двох років тому поставки.
Цю інформацію підтвердив і начальник економічного відділу посольства Республіки Польща в Україні Павло Гембські. "Спочатку" Девон "якраз і створювався для експорту газу в прикордонні райони Польщі", - зазначив Гембські.
Високопоставлене джерело видання в міністерстві повідомило, що відновлення роботи "Девону" - єдиний спосіб відновити експорт газу з Україною. "Газ, що поставляється нас із Росії, коштує зараз на 40-50 дол. дорожче, ніж паливо в Польщі, і ми не можемо експортувати його через високу ціну", - пояснило джерело, нагадавши, що газ, що видобувається в Україні державними компаніями, може продаватися лише населенню всередині країни: "Девон" може видобувати газ і поставляти його "Нафтогазу" на сході України, а той на умовах заміщення буде перепродувати його до Польщі".
Нагадаємо, на початку 2011 р. Кабінет міністрів України заявив про намір знову почати експорт українського газу до Польщі. Мова йшла про постачання палива в прикордонні області країни, здійснення яких можливе лише з території України. Паливо не надходить у регіон з 2009 р.
Раніше, в 2004 р. Держкомітет природних ресурсів позбавив ліцензії на розробку Сахалінського родовища партнера компанії "Девон" - ДК "Полтаванафтогазгеологія" - і передав її ЗАТ "Укрнафтобуріння". Пізніше "Девон" та "Укрнафта", яка працювала на родовищі, робили спроби повернути ліцензію через суд.
4 березня 2009 р. Кабмін доручив Мінприроди видати ліцензію НАК "Нафтогаз України". Однак у січні минулого року на підставі рішення Окружного адміністративного суду Києва від 8 грудня 2009 р. міністерство надало "Укрнафтобуріння" спеціальний дозвіл на промислову розробку родовища. 26 березня 2010 р. Кабмін скасував рішення про видачу "Нафтогазу" спеціального дозволу на користування надрами.
Зазначимо, запаси Сахалінського родовища становлять 15 млрд кубометрів газу, 1,7 млн т газоконденсату і 1,7 млн т нафти.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас