Зниження суверенного рейтингу США обернеться вигодою для Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження суверенного рейтингу США обернеться вигодою для Німеччини

Казна та Політика
759
Провідні економісти Німеччини дотримуються думки, що зниження суверенного рейтингу США обернеться вигодою для Німеччини. Інтерес інвесторів до німецьких держоблігацій зросте, і витрати Берліна на виплату відсотків по власних боргах знизяться, передає РБК daily.
На думку Інституту світової економіки (IfW) у Кілі, з точки зору фінансових ринків Німеччина має імідж надійної гавані для капіталів. "Тепер великим інвестфондам доведеться задуматися, куди краще вкладати гроші", - вважає глава підрозділу IfW з вивчення кон'юнктури Йоахім Шайде.
Експерт переконаний, що в міру зростання сумнівів у доцільності інвестицій у США фонди почнуть шукати альтернативи, і тут вже Німеччина стане одним з перших кандидатів. Чим сильнішим буде попит на німецькі держоблігації, тим менше відсотків по них доведеться платити казні Німеччини.
Держборг Німеччині досяг 2 трлн євро, і кожен відсотковий пункт зменшення ставок по відсотках означає скорочення річних витрат на обслуговування боргу на 20 млрд євро, відзначив член наукової консультативної ради при Міністерстві фінансів Німеччини Клеменс Фюст.
Не випадково, після того як у понеділок рейтингове агентство Standard & Poor's заявило, що позбавить США вищої оцінки ААА, відсоткова ставка на десятирічні німецькі пенсійні бонди відразу знизилася до 3,232%, хоча ще на початку торгів була в межах позначки в 3,4%. Тут варто зазначити, що Німеччина є найбільшим емітентом облігацій у Європі: лише німецький уряд планує на цей рік випуск бондів в обсязі 302 млрд євро.
Німеччина має нині найвищі оцінки від всіх рейтингових агентств, причому їх зниження в найближчому майбутньому не передбачається. "Незважаючи на те що, маючи на увазі квоту заборгованості більш ніж в 80%, у нас теж не все так вже безхмарно, однак у Німеччині на відміну від інших країн діє механізм скорочення боргів", - заявив Шайде. Він зазначив, що йому "добре зрозуміло, чому нервують рейтингові агентства і ринки, адже США в цьому плані нічого не зробили".
"У той же час в інтересах Німеччини, щоб США уникнули боргової кризи, адже німці теж інвестували в Америку багато грошей. А як швидко можуть виникнути проблеми і в Німеччині, показала нещодавня фінансова криза", - визнає Фюст.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас