Угоди "Нафтогазу" переглянуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угоди "Нафтогазу" переглянуть

Енергетика
457
НАК "Нафтогаз України" і Єгипетська генеральна нафтова корпорація (Egyptian General Petroleum Corporation, ЕGPC) створили спільне підприємство "Петросеннан". Про це вчора повідомила прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. СП було створено відповідно до умов концесійного договору на проведення нафтової розвідки та експлуатації української компанією ділянки Alam El-Shawish East у Єгипті, де станом на 10 квітня ц. р. НАК добув понад 360 тис. барелів нафти. "Після завершення будівництва нафто-і газопроводів, а також бази з підготовки нафти і газу планова сумарний річний видобуток на ділянці становитиме близько 1 млн. т умовного палива", - прогнозують в Міненерговугілля.
Після лютневого політичної кризи, що призвела до відставки президента Єгипту Мохаммеда Хосні Мубарака, який правив у країні з жовтня 1981 р., в українському уряді деякий час воліли не прогнозувати перспективи "Нафтогазу" в реалізації намічених кілька років тому планів з видобутку нафти в цій арабській країні. Вчорашнє оптимістичне повідомлення Міненерговугілля дозволило експертам заговорити про можливе розширення діяльності НАК в Єгипті. Але не виключено, що умови співпраці "Нафтогазу" і ЕGPC будуть змінюватися.
Нова влада Єгипту активно намагається відновити нормальне функціонування нафтогазової сфери і планує переглянути всі угоди в сфері нафти і газу, які були підписані за президента Мубарака, щоб збільшити додаткові надходження до державного бюджету за рахунок більш прагматичних відносин з іноземними компаніями. За попередніми оцінками, про які повідомляє єгипетське агентство MENA, така акція може поповнити держскарбницю на суму близько $3,4 млрд. І перш за все Каїр має намір переглянути умови співпраці з сусіднім Ізраїлем, газовий ринок якого на 40% залежить від єгипетських поставок. "Хоча "Нафтогаз" вважається новачком, виходячи з часу його присутності на єгипетському ринку, не виключено, що його умови роботи в країні зазнають деяких змін", - прогнозує Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант". Однак, зазначив він, такий розвиток подій також зможе в своїх інтересах використати й український держхолдинг, у якого договір з єгипетським урядом діє до 2031 р.
У вересні минулого року НАК повідомив про видобуток перших 100 тис. барелів нафти з родовища Харадіг на своєму єгипетському концесійному блоці Alam El-Shawish East. На серйозні обсяги видобутку в межах 1 млн. т нафти на рік у компанії розраховують вийти до 2012 р., а повністю окупити вкладення протягом 5-6 років (всього, згідно з концесійного договору, "Нафтогаз" повинен інвестувати не менше $177 млн.). При цьому інвестор може залишати собі від 15% до 19% видобутих вуглеводнів, решта - майже за собівартістю віддавати єгипетським партнерам. Але на таких умовах, за словами Сергія Дубова, в Єгипті працюють й інші зарубіжні компанії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас