Олега Дубину ведуть по слідах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олега Дубину ведуть по слідах

Кримінал
775
У п'ятницю генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генеральна прокуратура (ГПУ) порушила стосовно колишнього голови НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини кримінальну справу. "Порушено кримінальну справу стосовно Дубини. До нього застосовано запобіжний захід - підписку про невиїзд. У справі він вже допитаний, тобто проводяться слідчі дії", - повідомив Пшонка.
Він уточнив, що справу порушено за фактом перевищення влади та службових повноважень.
Варто зазначити, що за день до заяви Пшонки в ЗМІ з'явилася інформація, що третя кримінальна справа щодо колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко ГПУ порушила на підставі показань Олега Дубини. Нагадаємо, останню кримінальну справу стосовно Тимошенко було порушено ГПУ 11 квітня за фактом перевищення влади та службових повноважень під час підписання газових контрактів між Україною і Росією в 2009 році.
Інформацію про те, що в основу порушення кримінальної справи стосовно Юлії Тимошенко лягли саме свідчення Олега Дубини, не підтвердив, однак і не спростував перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, виступаючи в п'ятницю у вечірньому ефірі телеканалу "Інтер". Він лише зазначив, що всі матеріали справи є таємницею слідства. "І я не буду розповідати, хто на кого які показання давав", - підкреслив Кузьмін.
Разом з тим Ренат Кузьмін зазначив, що Олег Дубина отримав директиви на підписання газових контрактів, які не були схвалені урядом: "Голова "Нафтогазу" відмовився підписувати контракт на умовах, які запропонувала російська сторона, без рішення уряду".
За версією слідства, Юлія Тимошенко змусила Олега Дубину підписати контракт. "Юлія Володимирівна підозрюється в тому, що одноосібно підписала директиви, знаючи, що такі директиви можуть бути дані тільки Кабміном і тільки шляхом голосування більшості. І тільки після такого голосування вона мала право ці директиви підписати", - заявив Ренат Кузьмін.
Як повідомляв Комерсант-України, підстави сумніватися в достовірності директив з'явилися спочатку у членів тимчасової слідчої комісії Верховної ради з питань розслідування обставин підписання угод між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" після ознайомлення зі стенограмою засідання Кабміну від 19 січня 2009 р. У документі, зокрема, йдеться, що проект директив не був підтриманий урядом. Разом з тим саме директивами, підписаними Тимошенко 19 січня 2009 року, керувалася українська делегація на переговорах у Москві.
У фракції "БЮТ-Батьківщина" стверджують, що Юлія Тимошенко та Олег Дубина діяли в рамках своїх повноважень, а порушені стосовно них кримінальні справи "не мають ніякого відношення до юриспруденції". "Справа стосовно Дубини - це не більше ніж сервісна справа, необхідна для того, щоб додати більше легітимності справі Тимошенко, - заявив член комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу Сергій Пашинський ('БЮТ-Батьківщина').- У діях Дубини немає складу злочину, втім, як і в діях Тимошенко".
За словами Пашинського, порушуючи ці кримінальні справи, в ГПУ "переслідують зовсім інші цілі". "І що говорив Дубина, вже не має ніякого значення. Якщо ви мене запитаєте, чи мала Тимошенко, будучи прем'єр-міністром, право представляти Україну без довіреності Кабміну, то я відповім, що так, мала, - заявив Пашинський.- Чи повинен був Дубина підписати контракт з 'Газпромом'? Повірте мені, повинен був, тому що газ був перекритий, і Європа замерзала".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас