Обпікшись на Харківських угодах, Янукович побоюється Митного союзу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обпікшись на Харківських угодах, Янукович побоюється Митного союзу?

469
Неоднозначний ефект від підписання "харківських угод" змушують керівництво України замислюватися над доцільністю вступу до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.
Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко, коментуючи кореспонденту УНІАН у Харкові річницю підписання "харківських угод".
Експерт, відзначаючи "очевидну неоднозначність "харківських угод", все ж зауважив, що саме вони дали можливість Україні "врятуватись від великих і маленьких дефолтів, від різних фінансових пірамід, які були тоді". Проте Фесенко підкреслив, що ці угоди фактично не лише не вирішили для України газові питання, але й додали нових проблем.
"Стратегічно отримали нові проблеми, а деякі проблеми так і залишилися невирішеними, зокрема щодо газу. Знижка є знижка, вона і обмежена в часі, і на сьогодні проблема не в тому, що ми менше платимо або могли б платити, а в тому, що ціна зростає. Тобто, ми пожертвували терміном для флоту - можна зараз оцінювати наскільки вигідно-невигідно, потрібно було робити чи ні, - однак не отримали навіть щодо газу стратегічного виграшу, і в цьому сенсі підсумки швидше неоднозначні", - зауважив Фесенко.
На думку політолога, російська сторона більше зараз зацікавлена у вступі України до Митного союзу, але Президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр України Микола Азаров, знаючи про неоднозначність "харківських угод" і про можливу економічну та політичну вигоду від створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, не поспішають приймати рішення в інтересах Митного союзу.
"Думаю, що якраз досвід минулого року впливає і на нинішні політичні й економічні оцінки Януковича та Азарова. Вони розуміють, що не варто поспішати, тим більше, що вступ до Митного союзу руйнує питання про європейську інтеграцію і навіть питання про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, а тут ми вже на підході до фінішу і ризикувати не можна", - сказав Фесенко.
"Мені здається, що ці проблеми зараз розуміють і Азаров, і Янукович, і те, що вони не поспішають, це якраз вже наслідок "харківських угод". Вони зрозуміли, що не можна підписувати якісь нові угоди, а потім отримувати швидше збитки, ніж досягнення", - підкреслив політолог.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас