Хто оплачує Попову знижки з "комуналки" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто оплачує Попову знижки з "комуналки"

Казна та Політика
1063
Комсомольський піар Олександра Павловича ставить Київ перед вибором: колапс всієї сфери ЖКГ або стрімке підвищення тарифів.
З лютого в Києві діє дворівнева система тарифів на житлово-комунальні послуги в залежності від терміну оплати. З легкої руки глави Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександра Попова всі кияни, які оплатили комунальні послуги до 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим, отримують знижки з опалення та гарячого водопостачання в розмірі 6%, з утримання будинків і прибудинкових територій - в розмірі 10%.
Комунальне підприємство "Головний інформаційно-обчислювальний центр" (КП "ГІОЦ"), через який проходять платежі населення, вже відзвітувало, що загальна сума нарахованих знижок за лютий склала 13,2 млн грн, а в березні - 14,9 млн грн. Разом з тим, міське керівництво не втрачаючи можливості похвалитися про зростання платіжної дисципліни населення (у березні близько 70% жителів змогли оплатити "комуналку" зі знижкою, що означає відсутність у них заборгованості), забуває розповісти за рахунок кого населення недоплатило за два місяці майже 30 млн грн. Тим більше - при тарифах, що не покривають своєї собівартості.
Так, начальник Головного управління з питань цінової політики Києва Василь Яструбинський ще наприкінці зими заявив, що економічно обґрунтованим є лише тариф на утримання будинків і прибудинкових територій. А тарифи на опалення, гарячу та холодну воду, на водовідведення залишаються збитковими і відшкодовують підприємствам у середньому від 60% до 80% витрат.
При цьому, якщо уважно прочитати розпорядження КМДА (№140) від 3 лютого, що стосується пільг, стає зрозумілим, що Олександр Попов все-таки розуміє, до чого може призвести насадження в 3-мільйонній столиці свого досвіду, якого він набув будучи градоначальником 50-тисячного Комсомольська.
У зазначеному документі недвозначно рекомендується виконавцям житлово-комунальних послуг, якими сьогодні є ЖЕО (ЖЕКи) щомісячно інформувати чиновників, які відповідають за тарифи, про кількість споживачів, які скористалися пільгами, і про недоотриманий сумі, внаслідок застосування дворівневих тарифів.
Тут треба пояснити, куди йдуть кошти киян після оплати "комуналки". КП "ГІОЦ" забезпечує централізований збір платежів населення за житлово-комунальні послуги через банки, з якими воно співпрацює, щодня перераховуючи гроші на єдиний розподільчий рахунок. Після цього йде розщеплення суми, що надійшла, частина якої йде ЖЕКам, як виконавцям, а частина - "Київенерго" і "Київводоканалу", як фактичним виробникам тепла і води.
При цьому потрібно розуміти, що якщо той же "Київенерго" продає теплоенергію ЖЕКам за затвердженим НКРЕ тарифом, то ЖЕКи забезпечують постачання гарячої води в крани й батареї киян вже за тарифами для населення, які не покривають витрати на очищення та перекачування води, а також на виробництво теплоенергії. Через це і виникають не перший рік спори про відшкодування різниці в тарифах. І ось у цій ситуації міська влада з лютого додає пільги для сумлінних платників.
Як повідомив Василь Яструбинський, природних монополістів ("Київенерго" і "Київводоканал") пільги ніяк не зачіпають - вони отримують за тими тарифами, за якими і продають теплоносій і воду ЖЕКам. Проте, останні повною мірою відчують на собі тягар щастя, що звалилося на киян.
"Пільги - це їх (ЖЕКів) витрати. З прибирання прибудинкових територій у підсумку вони не отримують прибуток. А з теплопостачання та водопостачання, оскільки ці тарифи збиткові, вони отримують певний збиток", - сказав чиновник.
В результаті, не важко здогадатися, як поведуть себе і без того збиткові ЖЕКи вже найближчим часом. Без прибутку за забезпечення порядку в будинках та на прибудинкових територіях якість цих послуг точно не стане вищою. Не врятує ЖЕКи і повернення киянами боргів. До речі, те, що бажаючи отримати знижку, городяни в березні погасили 22,3 млн грн заборгованості - один з козирів влади. Однак левова частка цих коштів через КП "ГІОЦ" піде монополістам.
Одночасно, виведення ЖЕКів на пряму збитковість при забезпеченні населення гарячою і холодною водою, а також опаленням опосередковано вдарить все по за тим же монополістам - і у "Київенерго", і у "Київводоканалу" напевно зростуть показники заборгованості з боку ЖЕО. Сума невідшкодованої монополістам різниці в тарифах тільки збільшиться - навіть незважаючи на всі останні збільшення тарифів. А якщо згадати, що міська адміністрація з осені вперто не бажає відшкодовувати цю різницю і перекладає все на державний бюджет, то столиця ризикує підійти до наступного опалювального сезону в катастрофічному стані: величезна несплачена різниця по тарифах буде змушувати все той же "Київенерго" не платити за спалений на ТЕЦ газ, що гарантовано призведе до відключення їх від енергоносія. Про ремонт мереж і поліпшення якості послуг перед холодами в цій ситуації просто забудуть.
Втім, можливий і другий варіант, який, до речі, закладено і в згаданому вище розпорядженні КМДА. Мова йде про стрімке підвищення тарифів. Документом виконавцям послуг рекомендується, при наявності негативних фінансових результатів від використання дворівневої системи, подавати в КМДА обґрунтовані розрахунки для приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. У такому разі, заявлене бажання влади полегшити для населення тягар збільшених тарифів, шляхом введення пільг з оплати, виглядає невдалим жартом.
Андрій Сантарович
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас