Шувалов: РФ і надалі буде продавати енергоресурси країнам СНД за різними цінами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шувалов: РФ і надалі буде продавати енергоресурси країнам СНД за різними цінами

Енергетика
171
Росія не відмовиться від застосування різних цін на енергоносії для держав, що входять в СНД, заявив перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов.
"Чи може Росія відмовитися від різних цін на енергоресурси у відношенні всіх держав, що входять в СНД? Ні, не може", - сказав він у п'ятницю на прес-конференції в Лівадії (Крим), де завершився 49-е засідання економічної ради країн СНД.
"Ми домовилися з нашими партнерами по Митному союзу і Єдиному економічному простору, що найбільш пільговий режим з продажу енергоресурсів, тобто, не стягуючи експортні мита, буде застосовуватися до тих, хто утворює єдину митну територію і Єдиний економічний простір", - додав Шувалов.
Як зазначив перший віце-прем'єр РФ, можливий продаж енергоресурсів без стягнення експортних мит для країн СНД, але тільки на підставі двосторонніх угод.
За словами Шувалова, такі угоди зараз опрацьовуються Росією з Киргизією. Крім того, Таджикистан звернувся до РФ з подібним проханням. Він підкреслив, що це - предмет двосторонніх угод.
"Нам країни СНД пропонують зараз відмовитися від стягування експортних мит, для того, щоб вирішити, по суті, питання двосторонніх відносин, тобто, домогтися більш пільгового порядку придбання енергоресурсів. Ми на це ніколи не підемо, і вважаємо, що це не справедливо по відношенню до Росії", - підкреслив Шувалов.
На його думку, одним з основних питань, які необхідно погодити для остаточного завершення підготовки проекту угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між країнами СНД, є стягнення експортних мит у взаємній торгівлі.
"Основне питання - це питання стягнення експортних мит у взаємній торгівлі. Російська Федерація підтверджує свою позицію, що стягнення експортних мит на окремі товари в РФ, скоріше, носить фіскальний характер. Це щось на зразок продовження нашої податкової системи і не пов'язано з обмеженнями в торгівлі між країнами СНД і в торговельних відносинах з іншими державами", - сказав Шувалов, відзначивши, що рано чи пізно РФ піде на скасування цього інституту експортних мит.
"Неодноразово про це було заявлено, але доведеться для вирішення цього завдання модифікувати наші податкові законодавства. Коли це буде - це предмет окремої розмови. Тепер ми це будемо розглядати, в тому числі, не тільки на національному рівні, а й з нашими партнерами по Митному союзу. На це піде кілька років, а доти ми вважаємо, що це суверенне право, і Росія буде його відстоювати в рамках багатосторонньої зони вільної торгівлі, а також в інших форматах", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас