Королевська хоче знати, звідки взялися борги за лікарняними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Королевська хоче знати, звідки взялися борги за лікарняними

Казна та Політика
371
Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська ініціює створення в парламенті Тимчасової слідчої комісії з розслідування причин виникнення заборгованості з виплати громадянам коштів з Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності.
Як передає кореспондент УНІАН, про це Королевська заявила журналістам, зазначивши, що з цього приводу вона звернулася з листом до прем'єр-міністра України Миколи Азарова.
"Неможливість отримати гроші за час непрацездатності боляче вдарило по сімейних бюджетах українців, поставивши десятки тисяч сімей на межу виживання", - вважає Королевська.
Вона зазначила, що на початок квітня заборгованість Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перед страховиками перевищує 430 млн. грн. "Як наслідок, в самий розпал сезонних захворювань, який припадає на перший квартал, половина хворих українців не отримали виплати за лікарняними листками. Враховуючи різке підвищення цін на продукти харчування, комунальні тарифи, газ і електроенергію, відсутність виплат за листками виглядає просто знущанням над людьми", - заявила Королевська.
Народний депутат вважає, що за такі безжальні експерименти над народом чиновники повинні понести відповідальність. "Ця проблема виникла не вчора. Ще на 1 січня 2011 року заборгованість Фонду за листками непрацездатності перевищувала 480 млн. грн. З набранням чинності закону про єдиний соціальний внесок вона ще більше збільшилася і досі ця ситуація не врегульована. Чиновники з Кабміну демонструють свою повну нездатність вирішити штучно створену проблему. Вважаю, що дана ситуація вимагає негайного втручання з боку парламенту. Тому я ініціюю створення у Верховній Раді ТСК з питань розслідування причин заборгованості по виплатах громадянам коштів з Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності", - заявила Королевська.
Також вона звернулася з листом до прем'єр-міністра України Азарова, в якому вимагає розібратися в діяльності Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності, з'ясувати причини формування заборгованості на 1 січня 2011 року і причини того, що на сьогодні заборгованість досі не погашена в повному обсязі.
У своєму листі до керівника уряду Королевська відзначила, що на сьогоднішній день понад 9 мільйонів працюючих громадян досі не мають свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. При цьому держава зберігає монопольне право на їх видачу, не маючи можливості задовольнити у встановлений правилами термін (1 місяць) зрослий попит, що робить неможливим оплату лікарняні листи працівникам, у яких немає таких свідчень. Народний депутат вимагає від уряду прискорити (забезпечити видачу) свідоцтв встановленого зразка працездатним громадянам України до 1 червня 2011 року. Також Королевська вимагає заборонити використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності та інших соціальних фондів для покриття дефіциту Пенсійного фонду.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас