Газом женуть на схід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газом женуть на схід

Енергетика
379
Прем'єр-міністр України Микола Азаров вчора на засіданні Кабміну розповів про обіцянку свого російського колеги Володимира Путіна доручити віце-прем'єру РФ Ігорю Сєчіну обговорити 19 квітня ц.р. в Києві питання обґрунтованості формули ціни на газ. Ця тема не отримала позитивного для української сторони розвитку під час переговорів глав урядів двох країн, що відбулися 12 квітня. Але для уряду Миколи Азарова важливо домогтися зниження вартості російського газу, оскільки, як визнають чиновники, умови нині чинних договорів і ситуація на ринку негативно позначаються на перспективи вітчизняної економіки, залежної від імпорту блакитного палива.
Але Москва без відповідних кроків на це поки не згодна. При цьому перший віце-прем'єр РФ Ігор Шувалов нагадав і про проблеми, пов'язані з тим, що Україна має намір укласти з ЄС угоду про вільну торгівлю, в той час як Росія пропонує їй інтегруватися не на Захід, а на Схід. "Ми надали інформацію про можливі переваги для України від вступу до Митного союзу (Росії, Казахстану та Білорусі)", - зазначив він.
На думку експертів, у перспективі Росія може погодитися на поступки для України в питаннях енергоспівпраці за умови відмови Києва від посилення інтеграції з ЄС. Ситуація на європейському газовому ринку зараз розвивається не на користь України: вартість і обсяги споживання газу в єврозоні постійно збільшуються у зв'язку з виходом економіки регіону з рецесії, тому європейські партнери "Газпрому" вже не наполягають на зміні цінових умов договорів про постачання.
Російська монополія не відмовляється від переговорів зі споживачами, проте висуває їм жорсткі умови. Наприклад, ще з минулого року у "Газпрому" загострилися відносини з Литвою після того, як уряд Литви, виконуючи директиви так званого Третього енергетичного пакета ЄС, прийняв рішення виділити магістральні газопроводи в окрему держкомпанію. Минулого місяця Вільнюс пригрозив "Газпрому" розірвати приватизаційну угоду компанії Lietuvos Dujos (оператор газового ринку, в якому російському монополісту належить 37,1%), якщо не будуть знижені ціни на російський газ. Суперечка між сторонами ще триває, при цьому в "Газпромі" заявили про готовність переглянути умови контракту з Литвою на постачання газу, якщо обсяги поставок будуть зафіксовані. Заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв зазначив, що законтрактовані обсяги поставок газу до Литви складають 5 млрд. куб. м, у той час як реально країна відбирає всього 3,5 млрд. куб. м на рік. "Ми зазнаємо збитків", - додав він.
З Україною у "Газпрому" ситуація розвивається інакше. За даними Держкомстату, Україна в січні-лютому 2011 р. збільшила імпорт природного газу в 2,3 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. Але ця обставина не відіграє вирішальної ролі в переговорах "Газпрому" і "Нафтогазу України". Також українська газотранспортна інфраструктура поступово втрачає своє значення для російської монополії у зв'язку з будівництвом нових експортних маршрутів. І в "Газпромі" не планують скорочувати інвестиції у розвиток газотранспортної інфраструктури для розширення поставок газу на західноєвропейські ринки в обхід України.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас