Ъ: Перевищення і покарання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Перевищення і покарання

Кримінал
940
Лідеру партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко вчора було висунуто постанову про порушення кримінальної справи у зв'язку зі зловживанням владою під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. У випадку якщо її провина буде доведена, пані Тимошенко загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі.
Екс-прем'єр впевнена, що порушенням справи "влада намагається прикрити" можливий вступ України до Митного союзу і відмовитися таким чином від європейського вектора розвитку. Вчора екс-прем'єр, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко отримала постанову про порушення проти неї третій кримінальної справи. "Я тільки що отримала з рук пана Нечвоглод - це такий слідчий є в Генеральній прокуратурі - справа на двох з половиною листах", - заявила вона журналістам після чергового відвідування Головного слідчого управління Генпрокуратури (ГПУ).
Нагадаємо, про порушення третьою кримінальної справи щодо пані Тимошенко стало відомо 11 квітня. Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін в ході своєї прес-конференції повідомив, що справу порушено за фактом перевищення екс-прем'єром влади і службових повноважень при укладанні газових угод з Росією в 2009 році (див. 'від 12 квітня). Раніше, 21 лютого, ГПУ завершила слідство ще у двох кримінальних справах (про нецільове використання коштів, отриманих Україною відповідно до Кіотського протоколу, і про незаконну закупівлю машин швидкої допомоги) і об'єднала їх в одну.
У постанові про порушення кримінальної справи №49-3151, врученій вчора лідеру "Батьківщини", говориться, що 19 січня 2009 року пані Тимошенко, "перевищуючи надану їй владу і службові повноваження, особисто ухвалила і затвердила своїм підписом і печаткою Кабінету міністрів письмову директиву НАК "Нафтогаз України" на переговори з ВАТ "Газпром" про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках". При цьому в документі підкреслюється, що екс-прем'єр "знала, що директиви Кабінету міністрів ухвалюються виключно колегіальним рішенням більшості складу уряду", що, як відомо, зроблено не було).
"Ціна закупівлі газу зросла, що збільшило витрати на його транзит і призвело до матеріальних збитків державним інтересам в особливо великих розмірах на суму $194,6 млн (1,515 млрд грн), що спричинило тяжкі наслідки", - йдеться в постанові Генпрокуратури. "Підставою для порушення справи є достатні докази, що вказують на наявність у діях колишнього прем'єр-міністра Тимошенко Ю.В. ознак злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (карається позбавленням волі строком від 7 до 10 років, - ред. )", - резюмує старший слідчий з особливо важливих справ ГПУ Олександр Нечвоглод.
Юлія Тимошенко впевнена, що цією кримінальною справою "влада намагається прикрити" майбутній вступ України до Митного союзу. "Цією справою Янукович готує інформаційну базу для здачі національних інтересів, - заявила вона після вчорашніх відвідин ГПУ.- Все буде виглядати так, що Тимошенко підписала таку газову угоду, і тепер ми змушені відмовитися від європейської перспективи, від зони вільної торгівлі та йти до Митного союзу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас