Ъ: Підроблена гривня фальшивить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Підроблена гривня фальшивить

Валюта
2187
Вітчизняні фальшивомонетники здають позиції - минулого року в Україні було виявлено підроблених банкнот гривні в 11 разів менше, ніж євро - в Євросоюзі. Експерти пояснюють таку динаміку невигідністю виробництва фальшивих гривневих банкнот через високі витрати. Водночас банкіри визнають, що їх системи безпеки, які покликані виявляти підробки, далекі від досконалості.
Підробка національної валюти втрачає привабливість. Як повідомили в Нацбанку, в 2010 році на 1 млн шт. гривневих банкнот припадало 5 підроблених, тоді коли в 2009 році цей показник становив 5,5 шт.
Нацбанк відмовився повідомити, який загальний обсяг паперових банкнот перебуває в обігу, як і назвати обсяг виявлених підробок. "Більше половини вилучених з обігу підроблених банкнот гривні в 2009-2010 роках припадало на купюри номіналом 200 грн старого зразка 2001 року випуску", - розповів директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Нацбанку Сергій Круглик. Підробок в Україні виявляється в 11 разів менше, ніж у Європейському союзі. Минулого року в ЄС на 1 млн банкнот євро припадало 55 фальшивок, тоді коли роком раніше - 67.
Нацбанк виявив в 2010 році в Україні в грошовому обігу 702 фальшиві банкноти доларів США на загальну суму $67,8 тис., 80 банкнот євро - на 10,2 тис. євро. Більшість цих підробок були номіналом $100, а також 100 і 200 євро.
Оборот фальшивих купюр стримує існування відповідальності за операції з підробленими валютами. Згідно зі ст. 199 Кримінального кодексу, не лише виготовлення, зберігання, придбання та перевезення, але і збут підробленої національної валюти карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Проте експерти пов'язують зменшення підробок не зі страхом фальшивомонетників зазнати суворого покарання, а з економічною невигідністю їх виготовлення.
"В Україні цей бізнес менш прибутковий, тому що витрати на матеріали і техніку високі. У підсумку виходить, що виготовлення банкноти обходиться дорожче, ніж її реальна вартість", - зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Далеко не всі підроблені банкноти вдається виявити, тому вони залишаються в обігу і не псують статистику НБУ. "В нас слабкі системи безпеки, які не можуть виявити всі підробки. Технології не стоять на місці, і з'являються все нові види фальшивок - як гривні, так ц іноземних валют, а у нас все ті ж апарати, що й п'ять років тому", - заявив директор з безпеки одного з найбільших банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас