Фукусіму прирівняли до Чорнобиля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фукусіму прирівняли до Чорнобиля

Енергетика
709
Рішення підвищити рівень небезпеки Національне агентство ядерної та промислової безпеки (NISA) ухвалило, коли фахівці оцінили рівень радіоактивного зараження в повітрі, водопровідній воді, овочах і морській воді поблизу "Фукусіми-1" і ступінь опромінення її співробітників. Раніше максимальний сьомий рівень присвоювався лише під час катастрофи на Чорнобильській АЕС в 1986 р.
"Ми поки утримується від будь-яких висновків, поки не отримаємо остаточних достовірних даних. Заяву про присвоєння сьомого рівня небезпеки було зроблено зараз, оскільки наявні у нас результати вимірів можна трактувати двома різними способами", - прокоментував ситуацію на вчорашній прес-конференції представник NISA Хідехіко Нісіяма.
Експерти вимірювали емісію радіоактивних елементів йоду-131 і цезію-137 із тривалим періодом напіврозпаду. Згідно з їхніми розрахунками, з моменту аварії на "Фукусіма-1" в атмосферу потрапило близько 500 тис. терабекерелів йоду-131.
Це набагато вище максимального порога Міжнародної шкали ядерних подій INES у "кілька десятків тисяч терабекерелів", достатніх для присвоєння сьомого рівня небезпеки, який загрожує тяжкими наслідками для здоров'я населення і навколишнього середовища. Втім, оприлюднені цифри фукусімських викидів все ще в десять разів нижчі від чорнобильських показників - 5,2 млн. терабекерелів.
Як писали "ЭИ", що землетрус, що стався 11 березня, пошкодив японську АЕС "Фукусіма-1", а хвиля цунамі вивела з ладу дизель-генератори цієї станції, що забезпечують електроенергією системи охолодження. У результаті паливні стрижні реакторів почали перегріватися, погрожуючи вибухнути і привести до величезних викидів радіації.
Щоб запобігти катастрофі, рятувальні служби гасили шість розжарених енергоблоків "Фукусіми-1", зливаючи на них з вертольотів суміш морської води з бромом. Але тиск всередині кожного реактора доходив до критичної точки, змушуючи японських атомників випускати з них пару, яка вибухала, викидаючи радіоактивні частинки в атмосферу. До того ж через нестачу резервуарів доводилося зливати в море заражену воду, використану для охолодження. З околиць АЕС в радіусі 20 км були евакуйовані понад 200 тис. осіб.
Вчора оператор "Фукусіми-1" - компанія Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) - нарешті зізналася, що атомна станція, що належить їй, перебуваючи під впливом сотень підземних поштовхів після землетрусу, викинула занадто багато радіації. Раніше чиновники вперто наполягали, що зараження незначні і не небезпечні для людей.
"Оскільки витоки тривають, загальний обсяг радіації з реакторів "Фукусіма-1" може виявитися вищим, ніж у Чорнобилі. Але така ймовірність мала", - цитує агентство Bloomberg слова генерального директора одного з дивізіонів TEPCO Юнічі Мацумото.
За словами експертів, щоб повністю стабілізувати ситуацію на "Фукусімі-1", знадобиться близько місяця. Навіть якщо за цей час викиди радіації перевищать чорнобильські, катастрофа в Японії не досягне українських масштабів.
"У Чорнобилі вибух реактора підняв радіоактивні матеріали високо в атмосферу і вітер розніс їх на великі дистанції. Тут же було декілька відносно невеликих вибухів газу, який атомники випускали з реакторів, і злив деякої кількості охолоджуючої води", - пояснює професор фізики британського Університету Суррея Педді Реган.
За місяць після чорнобильського вибуху в лікарні було госпіталізовано з гострою променевою хворобою 134 працівники станції, з яких 31 помер. Працівники "Фукусіми-1" хоч і надходили до лікарень з радіаційними опіками, ніхто з них не помер і не підхопив променеву хворобу.
Акції TEPCO вчора впали ще на 10%, до 450 ієн за штуку. З моменту початку кризи їх ціна обвалилася на 79% через побоювання інвесторів, що компанії доведеться відшкодувати збиток від катастрофи.
За оцінками банку JP Morgan, в поточному фінансовому році, який закінчиться в березні 2012 р., TEPCO можуть зобов'язати розщедритися на $2 трлн. ієн ($23,6 млрд.) для виплати компенсацій постраждалим від радіоактивних викидів.
Втім, за японськими законами, оператор атомної станції може бути звільнений від будь-якої відповідальності, якщо буде визнано, що інцидент стався виключно з вини природного катаклізму.
"Ключове питання, що стосується компенсації постраждалим, полягає в тому, чи погодиться влада Японії, що аварія на "Фукусімі-1" сталася через неминучі природні обставини, чи помилки персоналу теж зіграли свою роль", - зазначив експерт JP Morgan Томохіро Жікіхара.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас