Тривожні дзвінки зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тривожні дзвінки зростання

1476
Український ГМК за підсумками I кварталу в цілому виправдав прогнози учасників ринку та експертів, які чекали помірного зростання на тлі слабкого відновлення попиту на традиційних ринках збуту. Незважаючи на це, в окремих підприємств намітилися ознаки погіршення ситуації.
Сталеві досягнення...
Так, при загальному збільшенні виплавки сталі за період розгляду на 7,1% до січня-березня 2010 року, до 8,61 млн тонн, скорочення допустили Дніпропетровський метзавод ім.Петровського, що входить в російський холдинг "Євраз-груп" - на 7,2%, до 231 тис. тонн, а також Курахівський завод "Електросталь", афілійований з Донецьким металопрокатним заводом, на 11%, до 72 тис. тонн.
Останнє підприємство в кінці лютого зіткнулося з дефіцитом металобрухту і було змушене на півтора тижні зупинити виробництво для поповнення його запасів. Чи є це ситуативним збоєм в роботі системи постачання, чи ж мова йде про тенденції, що намітилася, буде зрозуміло вже за підсумками II-III кварталу.
Лідером падіння в абсолютному значенні показників опинився найбільший український виробник, ВАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" - на 7%, до 1,73 млн тонн. У порівняльному вираженні максимальну динаміку погіршення показала "Донецьксталь", базове підприємство однойменної групи підприємця Віктора Нусенкіса - на 18,1%, до 122 тис. тонн.
Звертають на себе увагу досить суперечливі результати роботи окремих підприємств у рамках однієї групи. Так, Алчевський меткомбінат наростив виплавку на 9,3%, до 948 тис. тонн, тоді як Дніпровський меткомбінат ім.Дзержинського, що також входить в корпорацію "Індустріальний союз Донбасу", скоротив на 1,4%, до 790 тис. тонн.
Це пов'язано з конфліктом між російськими та українськими акціонерами, який у I кварталі продовжував набирати обертів. На це вказує, зокрема, відхід Олександра Пилипенка з посади віце-президента ІСД, який прямо заявив про втому від постійних суперечок між власниками.
Абсолютно закономірно, що в цих умовах ІСД не вдалося домовитися про реструктуризацію зовнішньої заборгованості на суму близько 3 млрд дол. Нагадаємо, що відповідні переговори з кредиторами передбачалося завершити до кінця березня поточного року. Це означає, що подальша виробнича діяльність АМК і ДМКД перебуває під впливом істотних ризиків.
У відносних показниках найбільший приріст виплавки отриманий на Донецькому електрометалургійному заводі - у 5,21 рази, до 267 тис. тонн. Це пов'язано з відновленням роботи підприємства, що перебуває під контролем російського Альфа-банку і оперативним управлінням російської ж групи "Мечел".
Випуск готового прокату в січні-березні зріс на 11,8%, до 7,64 млн тонн. Але й тут окремі учасники ринку допустили падіння показників. Логічно, що це якраз ті підприємства, у яких знизилася виплавка сталі. Так, АМКР скоротив виробництво прокату на 9%, до 1,18 млн тонн, Донецьксталь - на 15%, до 113 тис. тонн, ДМПЗ - на 7,2%, до 206 тис. тонн.
Як і у виплавці сталі, найбільший підйом при випуску прокату в Азовсталі та Маріупольського меткомбінату ім.Ілліча: на 15,2% і 23,1% відповідно, до 1,44 млн тонн і 1,22 млн. тонн. А у відносній динаміці чемпіоном у прокатників точно так само став ДЕМЗ: приріст в 6,32 рази, до 278 тис. тонн.
Перевищення показників, досягнутих по сталі, вказує, що для більш повного завантаження прокатних потужностей донецьке підприємство частково використовувало заготовки, придбані у сторонніх виробників. Відзначимо також, що згадані вище перебої в роботі Курахівської Електросталі не позначилися на роботі ДМПЗ, які наростили випуск прокату на 46,7%, до 22 тис. тонн.
Квартальна виплавка чавуну виявилася найбільш близькою до торішнього рівня - зростання всього на 2,2%, до 7,13 млн тонн. Зниження відзначене в АМКР, ДМЗП і Донецьксталі на 10,1%, 8,3% і 8,9% відповідно, до 1,17 млн тонн, 220 тис. тонн і 336 тис. тонн.
Максимальний приріст показав АМК - на 17,9%, до 881 тис. тонн, що пояснюється низькою порівняльною базою. Нагадаємо, що в січні-березні 2010 року доменні потужності Алчевського комбінату працювали з істотним недозавантаженням. Але зараз ривок АМК дозволив загалом по галузі компенсувати падіння показників, пов'язане зі зниженням виплавки чавуну на АМКР, ДМЗП і Донецьксталі.
...і упущення
Незважаючи на загальний приріст показників за основними видами металопродукції, українські виробники в I кварталі відчували труднощі з її збутом. На це вказує значне зниження лютневих обсягів експорту в порівнянні з січнем: чавуну на 26,9%, до 178,45 тис. тонн, слябу і заготовки - на 28,8%, до 686,23 тис. тонн, сортового прокату - на 11,7%, до 466,4 тис. тонн, плоского прокату - на 22,7%, до 538,4 тис. тонн.
Такий стан справ пояснюється політичними процесами в країнах Близького Сходу і Північної Африки, так званими "арабськими революціями", які відбувалися саме в цей період. Варто відзначити, що в багатьох державах регіону ситуація залишається далекою від стабілізації.
Відзначимо, що по чавуну істотне падіння експорту відзначалося ще в січні, на 34,9% до грудня, до 108,13 тис. тонн. У результаті за січень-лютий скорочення до аналогічного періоду минулого року становило 26,9%, до 178,45 тис. тонн.
Це пов'язано з тим, що основними експортерами чавуну є Донецьксталь і ДМЗП, які скоротили виробництво. Тим часом цінова динаміка для них була цілком сприятливою. Якщо в лютому 2010 року середня вартість реалізації за зовнішньоторговельними контрактами становила 297 дол./тонн, то в лютому нинішнього року - вже 443 дол./тонн, тобто подорожчання склало 49,16%.
При цьому, за оцінками аналітика інвесткомпанії BG Capital Євгена Дубогриза, середня собівартість виробництва чавуну в 2011 році без урахування амортизації для Донецьксталі складе 395 дол./тонн, для АМКР - 285 дол./тонн, для АМК - 420 дол./тонн. Іншими словами, необхідна рентабельність роботи доменних агрегатів забезпечувалася ціновою пропозицією з боку споживачів.
У той же час по інших видах металопродукції за рахунок січневого приросту вдалося вийти на позитивні підсумки за два місяці 2011 року до аналогічного періоду 2010: за сляби і заготовки приріст на 7,1%, до 1,65 млн тонн, по плоскому прокату на 22,1%, до 1,24 млн тонн, по сорту - на 8,6%, до 994,35 тис. тонн.
При цьому в сегменті плоского прокату відпускна ціна зростала найменше, склавши в середньому 667 дол./тонн, що на 32,34% більше, ніж у лютому 2010 року. Для порівняння: сталеві напівфабрикати при постачанні на експорт у лютому подорожчали на 48,53%, до 554 дол./тонн, сортовий прокат - на 47,58%, до 732 дол./тонн.
При збереженні динаміки, набраної в першому кварталі, виробництво сталі в Україні за підсумками 2011 року зросте на 5,6% до попереднього періоду, до 34,44 млн тонн. Це майже збігається з прогнозом консалтингової компанії "Метал Експерт", яка прогнозує в 2011 році збільшення виплавки сталі в Україні в обсязі 35 млн тонн.
При цьому в МЕ відзначають, що обсяги сталеплавильного виробництва в Україні, як і в цілому по СНД, все одно залишаться нижчими від докризового рівня. Оскільки навіть за підсумками 2010 року цей показник був все ще на 23% менше, ніж у 2007 р.
Основними факторами, що стримують відновлення чорної металургії в Україні, в МЕ називають введення нових виробничих потужностей, перш за все в Азії. При цьому в Китаї в 2011 році планується запуск в експлуатацію агрегатів, що дозволяють отримувати 15,6 млн тонн сталі на рік додатково до існуючих обсягів.
Крім того, в Індії можливості металургів збільшаться на 9,47 млн тонн. А всього в світі в нинішньому році увійдуть у дію нові потужності на 50 млн тонн сталі. З них 3,8 млн тонн припадає на СНД, а саме на Новолипецький меткомбінат, який планує запустити нове конвертерне виробництво на 2,5 млн тонн, і ТОВ "Інтерпайп-Сталь" потужністю 1,3 млн тонн на рік.
Незважаючи на випереджаючі темпи зростання пропозиції з боку виробників з відновлення попиту, МЕ також прогнозує подальше зростання цін на продукцію ГМК. При цьому середньорічна вартість квадратної заготовки, на думку компанії, збільшиться на 24% до попереднього періоду. Це буде означати сповільнення цінової динаміки, оскільки в 2010 році квадратна заготовка подорожчала на 35%, в середньому до 540 дол./тонн.
Ігор Воронцов
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас