Для Тимошенко запахло газом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для Тимошенко запахло газом

Енергетика
1263
11 квітня проти одного з лідерів української опозиції, екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко порушили ще одну справу. Цього разу їй закидають підписання перевищення службових повноважень при підписанні газових контрактів. На думку Генеральної прокуратури України, підписавши з Росією газові угоди, Тимошенко завдала країні збитків на півтора мільярда гривень. Сама фігурантка гучної справи у всьому звинувачує не тільки чинну владу, але і візит прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна в Україну.
Зустріч двох старих знайомих
Володимир Путін відвідує Україну у зв'язку зі святкуваннями з приводу дня космонавтики. Такою є офіційна версія візиту. Однак візит може виявитися не таким приємним. У Генеральній прокуратурі України не виключають можливості участі Путіна в справі проти Тимошенко. "Поки, безумовно, важко щось говорити, тому що немає на руках звинувачень. Але можна не сумніватися, що будь-який адвокат вимагатиме, щоб як свідки у цій справі були викликані російський прем'єр і глава Газпрому Олексій Міллер", - повідомило "Коментарям" джерело в ГПУ.
Хоча навряд чи такий розвиток подій буде для Путіна вже занадто неприємним. Адже в результаті він і стару знайому побачить, і підписання потрібних угод доб'ється. Принаймні, в цьому впевнена як сама Тимошенко, так і її опоненти з Партії регіонів. Те, що в екс-прем'єр-міністра були особисті довірчі відносини з російською владою, що, врешті-решт, і вплинуло на укладення невигідних газових контрактів з Україною, підкреслюють самі "регіонали". "Ті матеріали, які є в розпорядженні ТСК, свідчать, що є абсолютно обґрунтовані підстави вважати, що в Тимошенко були особисті, особливі, таємні відносини з російською стороною, які могли накласти відбиток на її поведінку", - говорить голова Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування обставин підписання газових угод Інна Богословська.
За її словами, Тимошенко перевищила повноваження, зловживала службовим становищем і підробила директив Кабінету міністрів, на основі яких були підписані газові угоди. "Зараз ми можемо мати величезну кримінальну справу, в якій може бути склад злочину - державна зрада", - резюмує Богословська.
З іншого боку, на думку самої Тимошенко, справу відкривали занадто поспішно. "Я, як законослухняна громадянка, приїхала отримати постанову про порушення нової кримінальної справи. Коли я приїхала до слідчих, вони сказали, що нічого не знають, що вони не поінформовані й не можуть дати мені ніяких пояснень. Потім довго дзвонили, розібралися і їм сказали, що постанову з часом привезуть", - заявила Тимошенко.
"Законослухняна громадянка" Тимошенко впевнена - причин такої поспішності декілька. По-перше, ініціатором справи виступає не Генеральна прокуратура, а президент України. "Я думаю, що на цьому факті ви всі добре бачите, що все це фальсифікується, все це порожній піар. Все це робиться не в прокуратурі, а в кабінеті Януковича", - сказала Тимошенко. По-друге, українському президенту така справа потрібна для того, щоб виправдати підписання чергових невигідних для України угод. "Все це робиться під чергові політичні події. Єдине, чого я побоююся, що так спішно сьогодні оголошували про нову кримінальну справу щодо газових угод для того, щоб завтра під прикриттям нібито неправильно підписаних газових угод продовжувати здавати українські національні інтереси, в тому числі закривати шлях в Зону вільної торгівлі з ЄС", - сказала Тимошенко. Таким чином, справу відкрили "до приїзду" Путіна. Але чи буде він сприяти українській владі в боротьбі з Тимошенко і яку лінію захисту вибере сама екс-прем'єр-міністр?
Російський слід і європейська безпека
Незважаючи на те, що підписавши угоди Тимошенко завдала шкоди інтересам України на користь Росії, для свого захисту вона буде використовувати саме антиросійську аргументацію. "Я думаю, що коли вони найближчим часом будуть оголошувати, що Україна входить до Митного союзу, вони будуть говорити, що "знову винна невістка", тому що вона підписала не такі газові угоди", - сказала сама Тимошенко. За її словами, Митний союз з Росією - біда для України, "здача національних інтересів". На думку і Тимошенко, і її соратників, найкращий вибір для України - шлях до Європи, зокрема - підписання угод про створення Зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Тому вона буде апелювати до європейської захисту. Найближчий соратник Тимошенко - Олександр Турчинов вже заявив, що підписання газових угод проходило під європейським моніторингом.
"Підписання цього (газового, - ред.) договору контролювала вся Європа", - сказав Турчінов. Втім, європейським чиновникам не звикати захищати Тимошенко. Європейська народна партія (членами якої є і деякі глави європейських держав), яка підписала свого часу угоду з політсилою Тимошенко, вже не раз виступала лобістом інтересів екс-прем'єр-міністра України в Європі.
З іншого боку, політика українського уряду свідчить: так просто йти до Митного союзу Україна не буде. Прем'єр-міністр України Микола Азаров уже не раз заявляв, що приєднання до Митного союзу можливе лише тоді, коли буде точно зрозуміло, що подібний хід не нашкодить членству України в інших економічних союзах. В першу чергу до СОТ. Крім того, президент України не раз обіцяв і своїм виборцям, і європейським колегам, що буде всіляко сприяти підписанню угоди про Зону вільної торгівлі з Європою. А членство в СОТ, ЗВТ і Митний союз - речі несумісні. Про це Україні не раз говорили в Європі, і натякали в Росії. Представники РФ, якщо вірити ЗМІ, навіть намагалися запропонувати Україні вийти зі Всесвітньої торгової організації.
Судячи з того, як українська влада "ухиляється" від Митного союзу, навряд чи в ході візиту Путіна Україна остаточно визначиться з вектором свого розвитку. В свою чергу, без свідоцтв російської сторони справа навряд чи буде успішною. А вплутуватися в українські внутрішньополітичні "розборки" без значного зиску росіянам не "з руки": по-перше, доведеться визнати, що вони вели "нечесну гру" співпрацюючи з одним із лідерів Помаранчевої революції, яку самі не раз звинувачували в крадіжці і антиросійських настроях . По-друге, чинна українська влада отримає прекрасний привід для подальшого відстоювання своїх економічних інтересів.
Більш того, будь-яка ініціатива Януковича і соратників, яка завдає шкоди економічним інтересам Росії, буде виправдана - якщо РФ може піти на "закулісні переговори" і схиляння до співпраці українських чиновників для нанесення відчутної утрати української економіки, то чому б Україні не діяти таким же чином. "Братська" риторика стосовно двох країн, таким чином, остаточно втратить сенс. Що завдасть шкоди не тільки економічній, але й гуманітарній політиці Росії в Україні. Виходить, з одного боку в Україну приїжджає патріарх РПЦ Кирило, який невпинно твердять про єдність, "братерство" українців і росіян, а з іншого - влада РФ, з якою Кирило перебуває більш ніж в тісних відносинах, і всі дії якої він незмінно схвалює, не гребує і обдурити довірливих "братів".
Але ж щодня ​​в Україні ростуть ціни, тарифи на ЖКГ, що українською владою пояснюється саме невигідними газовими контрактами Тимошенко. Визнавши "нечесну гру" під час підписання "газових контрактів" російська влада, таким чином, частково візьме на себе відповідальність за сучасний стан справ в Україні. Що зіграє на руку саме антиросійським політичним силам, і, більше того, виправдає європейські прагнення чинної української влади. Якщо раніше "регіонали" змушені були би виправдовуватися перед своїми виборцями за ускладнення відносин з Росією, то тепер така потреба автоматично б відпала. Ось чому російська сторона навряд чи втручатиметься в ситуацію і прямо підтверджуватиме "закулісні переговори" з Тимошенко.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас