НБУ має потрібні кошти для згладжування коливань курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має потрібні кошти для згладжування коливань курсу

Валюта
475
Національний банк України (НБУ) має у своєму розпорядженні потрібні кошти для згладжування різких коливань курсу гривні, повідомила прес-служба центрального банку.
"Дозволяючи курсу гривні досить вільно рухатися, НБУ одночасно згладжує його різкі коливання шляхом проведення валютних інтервенцій і зниження курсових ризиків. Для цього Нацбанк має достатній потенціал міцності, що сприяє збереженню прогнозованої динаміки гривні та її загальної стійкості", - йдеться в повідомленні НБУ, переданому в агентство "Інтерфакс-Україна" у понеділок.
У повідомленні нагадується, що в рамках спільної з Міжнародним валютним фондом програми stand-by Україна прийняла на себе зобов'язання щодо поступового підвищення гнучкості обмінного курсу гривні.
"У зв'язку з цим НБУ встановлює офіційний курс гривні до долара США на підставі її середньозважених котирувань на міжбанківському валютному ринку. У свою чергу, ринкові котирування гривні визначаються коливаннями попиту та пропозиції іноземної валюти. Щоденні відхилення офіційного курсу гривні від ринкового з початку року перебували в межах від плюс 0,04% до мінус 0,2%", - наголошується в повідомленні.
НБУ також нагадує, що в I кварталі валютний ринок України перебував під впливом стійких нетто-надходжень іноземної валюти від нерезидентів, що сприяло формуванню чистої пропозиції валютних коштів на міжбанківському ринку: позитивного сальдо інтервенцій Нацбанку в січні-березні склало $498,7 млн (у доларовому еквіваленті).
При цьому в I кварталі 2011 року Нацбанк купив валюти на $2,373 млрд, а продав - на $1,875 млрд, у тому числі у березні - $1,069 млрд і $818 млн відповідно.
Як повідомлялося, при розрахунку показників державного бюджету на 2011 рік використовувався курс 7,9500 грн/$1. У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні в розмірі декількох відсотків по року, але мають намір не допускати різких курсових стрибків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас