Лавринович готує до літа новий виборчий закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавринович готує до літа новий виборчий закон

Казна та Політика
220
Робоча група з питань удосконалення виборчого законодавства при президенті ініціює збільшення прохідного бар'єру до Верховної Ради для партій з 3% до 5%. Про це заявив міністр юстиції, голова групи Олександр Лавринович.
"Це та цифра, яка використовується в багатьох європейських країнах", - сказав він.
Міністр повідомив про те, що така ініціатива попередньо схвалена президентом Віктором Януковичем.
За словами Лавриновича, концептуальні позиції для підготовки проекту закону про вибори народних депутатів підготовлені і передбачають змішану (пропорційно-мажоритарну) виборчу систему, що передбачає обрання половини складу парламенту в загальнодержавному окрузі за списками кандидатів у депутати від партій, а половини депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних округах.
Попередня концепція законопроекту передбачає право на участь у розподілі депутатських мандатів тих кандидатів у депутати, які включені у виборчі списки партій, що отримали 5 і більше відсотків голосів виборців. Концепцією також передбачається запровадження грошової застави для кандидата у депутати в одномандатному окрузі в розмірі 12 мінімальних зарплат.
Крім цього, передбачається можливість самовисування кандидатів від округів. Лавринович, коментуючи перспективи прийняття парламентом положення про збільшення прохідного бар'єру, зазначив, що це можливе положення законопроекту викличе активну дискусію в суспільстві і в парламенті й буде залежати від підсумків цієї дискусії.
Міністр підкреслив, що концепція виборчого закону на виборах Ради є технічним варіантом і буде проходити декілька етапів підготовки та вдосконалення перед внесенням на розгляд парламенту. За його словами, перед винесенням на розгляд парламенту законопроекту він буде направлятися для дачі експертних висновків у міжнародні організації, після отримання таких висновків документ буде обговорюватися ще в робочій групі, і далі знову буде запропонований президенту.
Новий виборчий закон може бути внесений до парламенту до літа, уточнив Лавринович. "Принаймні, щоб восени за рік до початку виборчої кампанії в Україні ми точно мали закон, щоб це були єдині правила, які будуть застосовуватися через рік, а не перед самим голосуванням (на виборах народних депутатів)", - підкреслив Лавринович. Вибори до Верховної Ради повинні відбутися у 2012 році
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас