Ъ: Союзники йдуть на допомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Союзники йдуть на допомогу

Казна та Політика
710
Участь України в Митному союзі (ТЗ) дозволить країні економити $3-6 млрд на рік на оплаті російської нафти і газу, а також збільшити експорт товарів на $5-9 млрд, підрахували українські та російські вчені.
Враховуючи, що основний ефект дасть зниження цін на енергоносії, вступ в МС сповільнить модернізацію української економіки, відзначають інші експерти. А використання дешевого газу може закрити для України ринки третіх країн і збільшити її залежність від Росії.
Приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану дозволить за три роки наростити обсяг експорту українських товарів у РФ на $4,6-8,8 млрд, підрахували в Інституті народно-господарського прогнозування РАН та Інституті економіки та прогнозування НАН України.
Заступник директора Російського інституту Марат Узяк в п'ятницю заявив, що однією з найбільш істотних вигод, які може отримати Україна від вступу в МС, стане зменшення цін на базові ресурси, що посприяє розвитку її економіки. Скасування Росією мит на експорт вуглеводнів поліпшить сальдо торгового балансу України на $2,9 млрд. Це ідентично сумі дефіциту торгівлі України з Росією в 2010 році (товарний дефіцит - $9,3 млрд, профіцит торгівлі послугами - $6,2 млрд).
Згідно з дослідженням російських та українських вчених, зниження цін на російський газ для України до рівня цін для Білорусі ($180 за тисячу кубометрів в 2010 році) забезпечить позитивний приріст торговельного сальдо України до $5,1 млрд. Ефект від скасування захисних заходів у взаємній торгівлі оцінено ще в $0,5 млрд, від зняття технічних бар'єрів - в $1 млрд. Загальна вигода України від приєднання до Митного союзу та участі в Єдиному економічному просторі в рамках Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) може скласти $6-10 млрд.
У РАН вважають, що неучасть України в МС і формування зони вільної торгівлі з ЄС (див. стор 2) погіршить економічне співробітництво з Росією: "У разі очікуваного подальшого підвищення цін на газ енергоємні металургійний і хімічний комплекси України, генеруючі максимальний прибуток і які є локомотивами економічного зростання, залишаться за межами зони рентабельності та будуть змушені згорнути значну частину експортного виробництва". Директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць розповів, що дослідження було проведено за замовленням адміністрації президента. "Це перше таке дослідження, в якому ми намагалися проаналізувати плюси і мінуси вступу в МС", - сказав він.
Вчений пообіцяв за чотири місяці провести аналіз впливу членства України в МС на випуск продукції базовими галузями її економіки, що дозволить оцінити вплив і на приріст ВВП. Урядовий уповноважений зі співробітництва з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерій Мунтіян раніше, посилаючись на розрахунки Мінекономрозвитку, заявляв, що вступ в ТС прискорить щорічні темпи зростання ВВП України на 0,95-1,01 відсоткового пункту.
Професор Київської школи економіки Олександр Шепіт упевнений, що членство України в МС дасть швидкий, але разовий економічний ефект. "Враховуючи, що з країнами Митного союзу ми і так маємо зону вільної торгівлі з мінімальними обмеженнями, прямий ефект від їх скасування буде незначним, - говорить він. - Тому основний результат піде від зниження цін на енергоносії". Однак цінова пільга може призвести до появи в Україні проблем в торгівлі з країнами-членами СОТ.
"Знижка позбавляє нашу економіку стимулів для модернізації. Крім того, вона може бути сприйнята як прихована підтримка, що здатне призвести до антисубсидарних розслідувань щодо нашої продукції. При цьому ми збільшуємо залежність від російського ринку і стаємо за прикладом Білорусі залежними від російських влади", - зазначив експерт.
Ризики частково визнає і Валерій Геєць, адже дослідження не враховує можливого погіршення торгівлі з іншими країнами: "Ми проаналізували лише прямий вплив вступу, однак, крім взаємин з МС, існує ряд інших проблем, які також необхідно вирішувати". Основним недоліком членства в МС є відсутність стимулів для модернізації української економіки, додав пан Геєць. За оцінкою президента Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Володимира Щелкунова, вступ до МС обмежує можливості України з укладання договорів про вільну торгівлю з іншими країнами. "Бізнес завжди зацікавлений в скасуванні торгових бар'єрів. Однак мені швидше здається оптимальним розвиток вільної торгівлі з максимальним числом країн, ніж участь у Митному союзі. Адже вільна торгівля - бізнес у чистому вигляді, а МС - в першу чергу наднаціональний орган", - упевнений експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас