Через 30 років радіація з "Фукусіма" поширитися по всьому Тихому океану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через 30 років радіація з "Фукусіма" поширитися по всьому Тихому океану

Енергетика
746
Японські фахівці прогнозують, що через 30 років радіоактивні речовини, які потрапили в морську воду з АЕС "Фукусіма-1", поширяться по всьому Тихому океану, проте їх концентрація буде надзвичайно низькою і вони не будуть впливати на здоров'я людей, пише "РБК-Україна".
До такого висновку дійшов учений з Японського центру ядерних досліджень Накано Масахіса в результаті проведення комп'ютерного моделювання розповсюдження радіоактивного цезію в акваторії префектури Ібаракі.
З 4 квітня енергетична компанія "Токіо електрик пауер" скинула в море близько 9 тис. тонн слабкорадіоактивних стічних вод. Крім цього, поблизу 2-го енергоблоку АЕС скупчилося 20 тис. тонн високорадіоактивних води, є ризик її витоків у море.
Згідно з прогнозом Накано Масахіса, за 5 років дані радіоактивні речовини з морськими течіями можуть досягти Північної Америки, через 10 років - Східної Азії, а через 30 років пошириться майже по всьому Тихому океану. Але навіть якщо 20 тис. тонн високорадіоактивних води повністю потраплять в море, радіоактивність даної води в районі поширення через рік складе менше одного Беккереля на літр, а через 10 років менше 0,1 Беккереля на літр. Даний рівень радіоактивності не становить загрози для здоров'я людей.
Дослідник з японського НДІ метеорології Аояма Мітіо повідомив, що з плином часу і в результаті переміщення водних мас концентрація радіоактивних речовин стане надзвичайно низькою. Однак за нинішніх технологій, якщо трапиться витік радіоактивних речовин, його буде надзвичайно складно ліквідувати. Тому необхідно посилювати контроль, приділяти увагу тому, чи можуть ці речовини накопичуватися в організмі.
Аояма Мітіо також зазначив, що радіоактивні речовини можуть накопичуватися в рибах і молюсках через харчові ланцюжки.
"Єдине, що можна зараз зробити, це контролювати концентрацію радіоактивних речовин у навколишньому середовищі і випускати відповідні попередження про небезпеку", - зазначив Мітіо.
Викид слабкорадіоактивної води в морі компанією "Токіо електрик пауер" вже викликав стурбованість в Японії і за кордоном. Аояма Мітіо зазначив: "Компанія "Токіо електрик пауер" повинна зробити кількість викидів радіоактивних речовин мінімальною і якомога швидше взяти ситуацію під контроль".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас