США: Україна погано бореться з корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США: Україна погано бореться з корупцією

Кримінал
330
Боротьба з корупційними проявами в Україні залишається неефективною і покарання за це застосовуються вкрай рідко, наголошується в звіті Бюро демократії, прав людини і праці Державного департаменту США "Звіт про права людини: Україна, 2010 рік ", опублікованому на сайті Держдепу 8 квітня.
У розділі "Посадова корупція і прозорість влади" зазначається, що українське законодавство передбачає кримінальне покарання за хабарництво, проте корупція залишається широко розповсюдженою проблемою і минулого року була широко поширена у виконавчій, законодавчій і судовій гілках влади і в суспільстві.
"Посадові особи, в тому числі високопоставлені чиновники, часто займалися безкарною корупційною діяльністю. 5 жовтня на зустрічі з іноземними інвесторами в Києві президент Групи держав проти корупції (GRECO) Драго Кос заявив, що він не побачив поліпшень у боротьбі з корупцією в країні відтоді, як уряд Януковича (президент України Віктор Янукович) отримав цю посаду", - говориться у звіті.
В документі згадується заява глави держави від 22 квітня про те, що Генпрокуратура відкрила більше 30 кримінальних справ за звинуваченням у розкраданні державних коштів членами попереднього уряду, проте "опозиційні політики стверджували, що звинувачення були політично мотивованими".
При цьому згадується арешт екс-глави Митної служби Анатолія Макаренка і екс-першого заступника голови НАК "Нафтогаз", а також затримання екс-міністра економіки Богдана Данилишина в Чехії.
"В грудні прокуратура заарештувала декількох колишніх високопоставлених урядових чиновників, які мають зв'язки з лідером опозиції та колишнім прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, в тому числі Георгій Філіпчук, Євген Корнійчук, Микола Петренко, Юрій Луценко. Тимошенко сама ходила на допит з боку влади щонайменше дев'ять разів у грудні... Колишній перший заступник прем'єр Олександр Турчинов був також викликаний на допит принаймні шість разів протягом останніх чотирьох місяців року", - згадується в звіті.
В Держдепартаменті відзначають, що численні спостерігачі висловлювали стурбованість вибірковим переслідуванням, за небагатьма винятками, вищих посадових осіб, пов'язаних з попереднім урядом, що дає можливість говорити про політично мотивоване судове переслідування політичних опонентів. У відповідь уряд згадував колишнього заступника міністра охорони навколишнього середовища Богдана Преснера, також заарештованого за хабарництво.
Також у звіті згадується закриття кримінальних справ про корупцію стосовно екс-голови правління НАК "Нафтогаз" Ігоря Бакая, відкритих в 1998 і 2000 роках. "Спостерігачі пояснюють закриття справ політичними зв'язками Бакая з новою адміністрацією", - говориться в документі.
В розділі про посадову корупцію особливо відзначено хабарництво в правоохоронних органах і судах. При цьому повідомляється з посиланням на Генпрокуратуру про відкриття 609 кримінальних справ стосовно правоохоронців у перші 9 місяців 2010 року. "Кримінальні справи за участю 10 прокурорів і 318 співробітників поліції були направлені до суду... Протягом перших дев'яти місяців року Генпрокуратура відкрила справи по 22 випадкам корупції стосовно суддів і направила 25 справ до суду. Протягом року 14 суддів були визнані винними: 8 були засуджені за хабарництво, 3 - за винесення явно несправедливого рішення і 3 - за зловживання владою або посадою", - наголошується в документі. Також згадується затвердження обвинувального висновку проти екс-судді Ігоря Зварича за судову фальсифікацію, хабарництво та шахрайство.
В звіті також відзначається, що протягом січня-вересня 2010 військова прокуратура порушила 119 кримінальних справ за корупцію, з яких у 21 фігурують співробітники правоохоронних органів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас