Три дзвіночка для міністра Табачника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три дзвіночка для міністра Табачника

Казна та Політика
1441
Зі 170 сторінок важкого фоліанта під назвою "Модернізація України - наш стратегічний вибір" (Щорічне послання президента України Верховній Раді України) розділ "Освіта, наука, інформаційний розвиток - інвестиції в людський капітал" займає 11 сторінок. Над посланням працювало близько сотні чоловік під керівництвом глави адміністрації Президента Сергія Льовочкіна. Прізвища керівника держави в списку авторського колективу немає. Але відповідати за викладені в посланні тези доведеться, все ж таки, головному модернізатору країни - Віктору Федоровичу.
З цих 11 сторінок безпосередньо освіті приділено три. При цьому в дошкільної і шкільної освіти в Україні, вочевидь, проблем взагалі немає: згадується лише про те, що загальна середня освіта перебуває в критичному стані щодо переходу на профільне навчання в старшій школі та зміни терміну навчання. Цікаво, що основною проблемою галузі Президент вважає аж ніяк не недостатність фінансування освітніх установ, або постійно мінливі принципи їх роботи (кожен новий міністр вважає за свій обов'язок перекроїти систему на свій лад). На думку глави держави, сьогодні якість освіти опинилася під загрозою через недостатню системність реформ і розбалансованість інфраструктури.
Поки міністр Дмитро Табачник закликав випускників йти навчатися в технічні університети, Президент заявив, що кількість інститутів та університетів в країні необхідно скорочувати. Мовляв, ніде у світі немає такої мережі вищих навчальних закладів - аж 861 ВНЗ (з них 455 - державні). Але, як і профільний міністр, Янукович вважає, що оптимізувати потрібно, але при цьому не повідомив, як саме. А це питання сьогодні одне із найбільш актуальних, оскільки Міністерство виступає за добровільне об'єднання, однак механізми такого об'єднання досі не відомі. Жоден український вуз поки не висловив бажання бути з кимось об'єднаним, а в Луганську просто заявили - у нас все в оптимальних масштабах і розмірах, так що ні про які злиття й говорити не доводиться.
Ще один дзвіночок Табачнику - пункт про те, що результати зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), настільки нелюбого профільним міністром, необхідно законодавчо визначити як єдиний критерій вступу до вищих навчальних закладів. Між тим, нові правила прийому до вузів, затверджені Міністерством освіти в жовтні минулого року, чітко говорять, що цього року зарахування до вищого навчального закладу буде проходити на підставі рейтингового балу випускника. Цей бал складатиметься з балів, отриманих ЗНО, середнього балу шкільного атестату (перерахований за 200-бальною шкалою), ще до 20 балів можна буде отримати, відвідуючи курси довузівської підготовки. Додаткові бали приплюсують і за "особливі успіхи у навчанні" (диплом Малої академії наук, або призове місце на Всеукраїнській олімпіаді).
Крім того, глава держави вважає, що кількість пільговиків необхідно строго регламентувати на державному рівні. Але в нових правилах прийому до вузів, схвалених восени минулого року, зазначено, що кількість місць для пільгових категорій абітурієнтів встановлює приймальна комісія кожного конкретного вузу. Щоправда, за погодженням з Міносвіти. При цьому квота для пільговиків не може перевищувати 25% обсягу держзамовлення.
Цікаво, що президент Янукович виступив за початок розробки і реалізації концепції введення стандартизованого тестування на всіх освітніх рівнях. Подробиці не вказані, а отже, залишається невідомим, чи передбачає глава держави проведення тестів для третьокласників. В історії України вже були спроби провести такі тести. Їх зробив міністр Іван Вакарчук у жовтні 2009 року. Але чинний міністр Табачник рік тому тести скасував. Зроблено це було для того, щоб "уникнути зайвого перевантаження школярів загальноосвітніх установ у період завершення навчального року". Правда, в лютому цього року "перевантаженість учнів" не завадила міністру ухвалити рішення про проведення підсумкових контрольних робіт для учнів 5-8 класів з чотирьох предметів.
Вічна тема - рейтинг вузів. Ще в серпні минулого року президент заявив, що хоча б кілька вітчизняних університетів повинні потрапити до списку 500 найкращих вищих закладів світу. І міністр Табачник навіть пообіцяв це доручення глави держави оперативно виконати. Щоправда, поки все обмежилося публікацією фальшивого рейтингу. Цікаво, що вчора міністр освіти відзначив: головним показником рейтингу вищого навчального закладу є його бюджет. Отже, вузи України повинні навчитися самостійно заробляти гроші, а не сподіватися тільки на збільшення державного фінансування. Між тим, президент в своєму посланні зазначив: "Необхідно запровадити систему загальноукраїнського рейтингу загальноосвітніх навчальних закладів за результатами стандартизованого оцінювання". Правда, поки незрозуміло, про які критерії оцінювання буде йтися.
До речі, про гроші. Вельми цікава теза "зашита" в пункті послання "Доступність освіти". В ньому зазначено: "В умовах фінансово-економічної кризи зростає загроза знищення фінансової можливості отримання освіти особами, які навчаються як за свої кошти, так і за кошти підприємств". Про те, наскільки держава боїться втратити ці кошти, говорить пропозиція вузам та Міносвіти переглянути систему оплати за навчання. Приміром, вважає Президент, студент може заплатити вузу половину вартості навчання, а другу повернути після працевлаштування. Вочевидь, зростання показників безробіття та еміграції серед молодих українців команда Президента вважає явищем несерйозним. До речі, весь пункт про доступність освіти присвячений тому, як би цій освіті заробити грошей. Основна думка: "Українське суспільство має перейти від режиму бюджетного утримання своєї системи освіти до режиму інвестування в неї". Тому, може статися, що безкоштовна освіта в процесі заявленої модернізації країни перетвориться на атавізм.
Втім, незважаючи на критичні нотки стосовно міністра Табачника, навряд чи найближчим часом главу Міносвіти замінять кимось іншим. Адже потрібно комусь і російську мову розвивати, і галичан у вузді тримати, і непопулярні реформи проводити, і на заяви громадськості не надто гостро реагувати. Прямо, як у прислів'ї: "Собака гавкає - караван іде".
Павло Сивокінь
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас