Банкірів кличуть на відпочинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів кличуть на відпочинок

Казна та Політика
413
В Україні може з'явитися туристичний банк. З його допомогою в Кабміні планують на пільгових умовах кредитувати будівництво готелів на західному узбережжі Криму. Створення такої установи допомогло б відновленню будівельної галузі, проте йде врозріз з вимогами МВФ, відзначають експерти.
Кабмін ініціює створення цього року нового державного банку, який буде фінансувати компанії, що займаються будівництвом готелів ітаоб'єктів туристичної інфраструктури, заявив учора віце-прем'єр-міністр інфраструктури Борис Колесніков. За його словами, банк буде створений до кінця поточного року, а в наступному - він запрацює. Через цю установу Мінфін зможе компенсувати відсотки за кредитами компаніям, які будуть будувати готелі. "Ми можемо виділити в 2012 році 5 млрд грн на компенсацію і по 10 млрд грн - у наступні роки", - уточнив пан Колесников.
За словами віце-прем'єра, уряд хоче перейняти досвід розвитку Анталії (Туреччина), де земельні ділянки на першій лінії узбережжя були продані на аукціонах під будівництво туристичних об'єктів, а потім власники цих ділянок залучали кредити в туристичному банку, пропонуючи в заставу саму землю. Реалізацію такої моделі на західному узбережжі Криму Борис Колесніков вчора обговорював на нараді з головою уряду Автономної республіки Крим Василем Джарти.
Девелопери зацікавлені в банку, здатному підтримати будівельну галузь, яка продовжує перебувати в кризі. "Це буде стимулювати відродження будівельного ринку", - зазначив гендиректор девелоперської компанії ТММ Микола Толмачов. "Вигідні умови кредитування можуть залучити девелоперів, ставши істотним аргументом для розвитку", - додав віце-президент з готельного бізнесу VS Energy Олег Болотов. При цьому будівельники не вірять у таку ініціативу, нагадуючи, що в уряді вже багато років говорять про аграрний банк, але не створили його. "Теоретично це дуже хороша ідея, але питання - де взяти гроші, яких у бюджеті катастрофічно не вистачає", - сказав Толмачов.
У Нацбанку здивовані такою заявою чиновника, не розуміючи, з яким статутним капіталом і на яких умовах можна створити нову кредитну установу. "З нами це питання ніхто не обговорював, і втілення такої ідеї нереальне, - заявило джерело в правлінні НБУ.- МВФ категорично проти створення будь-яких галузевих банків або перепрофілювання чинних в такі установи. Такі банки збільшують витрати бюджету, що неприпустимо у сьогоднішній ситуації". За його словами, єдина можливість створення профільного банку - земельний банк.
При цьому таку ініціативу активно підтримує Світовий банк, зацікавлений у створенні в Україні ринку землі. "Вже підготовлений відповідний законопроект, але ще залишається багато питань, як захистити вітчизняних сільгоспвиробників, - зазначив чиновник у НБУ.- Щоб уникнути масової скупки землі, її можна продавати тільки фізичним особам і встановити обмеження на розмір купівлі паїв або купувати землю через держбанк".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас