ЄЦБ вперше з 2008 р. підвищив облікову ставку до 1,25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ вперше з 2008 р. підвищив облікову ставку до 1,25%

Казна та Політика
632
Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив облікову ставку на 25 базисних пунктів - з 1% до 1,25%, говориться в повідомленні банку за підсумками планового засідання. Це перше підвищення ставки з 2008 р., передає РБК.
Традиційно підвищення облікової ставки призводить до зниження рівня інфляції та зміцненню національної валюти.
Ухвалене рішення повністю співпало з прогнозами аналітиків, що чекали такого результату задовго до публікації результатів зустрічі європейського ЦБ. Ринки в останні дні активно відігравали ці очікування: курс євро виростав до 1,43 дол./євро, а ставки міжбанківського кредитування EURIBOR піднялися на 25 базисних пунктів, оновивши максимуми з 2009 р.
Тепер увага учасників ринку буде прикута до подальшої прес-конференції глави ЄЦБ Ж.-К.Тріше, з промови якого вони спробують вгадати подальшу стратегію банку.
Більше року ставка ЄЦБ перебувала на рекордно низькому рівні з травня 2009 р. Однак з підвищенням цін на нафту відомству Жана-Клода Тріше доводиться вживати заходів, щоб приборкати інфляцію. Так, в березні зростання споживчих цін у єврозоні досяг вже 2,6% при цільової інфляції в 2%.
Сьогодні ж своє рішення щодо ставки брав Банк Англії, який залишив її на колишньому рівні (0,5%), що також повністю співпало з очікуваннями ринку.
Нагадаємо, 4 березня ц.р. ЄЦБ зберіг ключову ставку рефінансування на рекордно низькому рівні 1,0% річних. Депозитна ставка залишилася на рівні 0,25%. При цьому голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше підкреслив, що його відомство буде пильно стежити за інфляційними ризиками, і базова процентна ставка може бути підвищена вже на найближчому засіданні ради банку в квітні. За його словами, цей захід повинен допомогти приборкати інфляцію.
Відзначимо, в кінці січня ц.р. Європейський центральний банк призупинив свою програму скупки держборгу країн зони євро. За весь час дії програми ЄЦБ викупив з ринку держпаперів на суму 76,5 млрд євро.
Перед повідомленням про припинення викупу ЄЦБ європейського держборгу стало відомо, що в січні інфляція в зоні євро прискорилася в відносно попереднього місяця з 2,2 до 2,4%, максимального рівня більш ніж за два роки. Це вище, ніж цільовий рівень ЄЦБ - «нижче, але близько 2%».
Нагадаємо, в травні 2010 р. ЄЦБ почав свою програму викупу державних боргів проблемних країн зони євро на піку грецької кризи. Центробанк ніколи не розкривав терміни дії програми і чиї саме папери він купує. Ринок переконаний, що він скуповував в основному грецькі, а пізніше ірландські та португальські держоблігації.
Раніше Ж.-К.Тріше закликав уряди держав ЄС зробити "квантовий стрибок" в бюджетній реформі і до "очищення" бюджетів своїх країн, щоб уникнути занурення в глибоку кризу. "Зараз не час для самозаспокоєння", - сказав Ж.-К.Тріше.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас