У Азарова зробили крок назустріч вуглевидобувній галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Азарова зробили крок назустріч вуглевидобувній галузі

248
Рішення уряду про внесення державних вугледобувних підприємств "Ровенькиантрацит" і "Свердлованатрацит" до переліку об'єктів, які можуть передаватися в концесію, дасть додаткові можливості підтримати вугільну галузь. Таку думку висловив член Ради підприємців при Кабінеті міністрів, економіст Віктор Лисицький.
"Основними позитивними моментами передачі майна вугледобувних підприємств у концесію є те, що інвестор зобов'язаний буде вкласти власні фінансові ресурси, що передбачає зростання видобутку вугілля, а значить, кількість робочих місць і розміри заробітних плат працівників", - зазначив він.
На думку Лисицького, ще однією з основних позитивних характеристик концесії, на відміну від приватизації або оренди є те, що майно, передане в концесію, залишається в держвласності, і після закінчення терміну дії договору концесіонер зобов'язаний буде повернути майно. "При цьому майно, що повертається, буде вдосконалене", - сказав Лисицький.
"Концесія настільки давно відома форма державно-приватного партнерства, що наламати дров там важко. Це не якесь ноу-хау нинішнього уряду", - підкреслив він.
Практично весь Донбас будувався за рахунок концесії, зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. "Адже спочатку, в XIX столітті, там була тільки вільна територія і нерозвідані родовища вугілля, більше нічого. І лише в результаті припливу приватного капіталу за рахунок концесії і був створений Донбас", - нагадав Лисицький.
Нагадаємо, 4 квітня Кабінет міністрів прийняв постанову, якою вніс державні вугледобувні підприємства "Ровенькиантрацит" і "Свердлованатрацит" до переліку об'єктів, які можуть передаватися в концесію.
Як відомо, протягом останніх 20 років в Україні спостерігається стабільне скорочення вуглевидобутку. Якщо в 1991 році в країні було видобуто 135,6 млн тонн вугілля, то в 2010 році лише 75,2 млн тонн. При цьому, за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, зношеність основних фондів у вугільній галузі досягає 70%.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас