Гроші обложили Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші обложили Україну

Казна та Політика
2320
Як відзначають експерти Erste Group, починаючи в 2010 р. приплив капіталу в країни ЦСЄ відновився з новою силою. "Після їх істотного падіння в 2009 р. (-45%) обсяг прямих іноземних інвестицій почав зростати (приблизно на 9%)", - відзначив Юрай Котьян, співкерівник підрозділу мікродослідження ЦСЄ Erste Group.
Європа готова брати
За даними аналітиків, найкращий показник у Чехії, де приплив прямих іноземних інвестицій зріс більш ніж у два рази в 2010 р. (майже 4% ВВП). Стала поліпшуватися ситуація з припливом і в Україну (близько 4% ВВП), Угорщину (понад 2% ВВП) та Словаччину (1% ВВП). Високий показник ПІІ в Україні фактично покриває весь дефіцит поточного рахунку і значно скорочує потреби у зовнішніх залученнях, відзначили експерти.
З 4-го кварталу 2009 р. сталося поліпшення портфельних інвестицій, зокрема в Чехію і Польщу. Основна частина припала на боргові інструменти, в основному - на державні облігації. Нерезиденти збільшили частку своїх вкладень у державні цінні папери Чехії та Польщі на EUR5 млрд. і EUR25 млрд. відповідно (3,3% і 6,1% ВВП, відповідно). Обидві країни користувалися попитом іноземних інвесторів завдяки відносно незначному рівню державного боргу і стійкості економік під час глобального спаду. Однак відсутність зусиль, націлених на зменшення дефіциту державного бюджету в Польщі, і нерівномірний розподіл фінансування уряду з боку внутрішніх і зовнішніх інвесторів робить активи Польщі, на думку аналітиків Erste Group, більш ризиковими в порівнянні з Чехією.
Економікам багатьох країн ЦСЄ вдалося встояти упродовж кризи (Чехія, Словаччина, Польща та Хорватія), не відчувши значних труднощів із зовнішнім фінансуванням. Деяким країнам довелося відновлювати баланс в економіці (Україна, Угорщина, Румунія) та здійснювати коректувальні дії. Країни Єврозони, які зіткнулися з нестачею припливу приватного капіталу (Греція, Португалія), змогли виграти час завдяки доступу до рефінансування ЄЦБ, що змінило приплив приватних інвестицій і зовнішню допомогу. Таким чином, у них не було необхідності коректування великого зовнішнього дисбалансу. Але це полегшення було нетривалим, а кошти надані не на жорстких умовах. У результаті дисбаланс південно-європейських країн в 2010 р. залишився, а можливо, й збільшився. У той же час країни ЦСЄ істотно зменшили дефіцити своїх поточних рахунків. Незважаючи на помітну різницю, ринкам знадобиться значний час для того, щоб зрозуміти, що стан багатьох країн ЦСЄ кращий, ніж деяких країн Єврозони.
Парадокс повториться
У 2010 р., за підрахунками українського Держкомстату, інвестиції в Україну зросли на 6,2%, незважаючи на низькі бізнес-рейтинги. В економіку України за минулий сезон іноземцями вкладено $5,986 млрд. прямих інвестицій, що на 6,2% більше, ніж у 2009 р. - $5,634 млрд. При цьому загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, влитих у Україну, на 1 січня 2011 р. склав $44,7 млрд., що на 11,6% більше, ніж на початок 2010 р. З розрахунку на одну особу - $978,5.
Зросли обсяги капіталу з Кіпру, Російської Федерації, Нідерландів, Франції, Німеччини і Швеції, які забезпечили майже 90% приросту іноземного капіталу в Україну.
У поточному році, за прогнозами аналітиків, торішній парадокс має всі шанси повторитися. Побоювання інвесторів пов'язані з внутрішніми проблемами України. У лютому Європейська асоціація виміряла індекс інвестиційної привабливості України в першому кварталі 2011 р. і відзначила спад. Так, експерти ЄБА, оцінюючи зміни в інвестиційному кліматі протягом останніх трьох місяців, схилялися до не дуже позитивних висновків. Зокрема, 37% опитаних експертів в негативному ключі згадують імплементацію Податкового кодексу, який набрав чинності 1 січня. "Податкову реформу в цілому оцінюємо позитивно, хоча залишилося багато речей, які туди треба додати. Поки імплементація не ідеальна", - зазначив керуючий партнер інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Томаш Фіала. Другою негативною тенденцією експерти називали посилення корупції, яку згадує кожен четвертий опитаний респондент.
Побоювання інвесторів відображають і підсумки рейтингу, проведеного міжнародною організацією Transparency International в 2010 р., в якому Україна посіла 134-е місце за рівнем корупції серед 178 країн світу. Серед інших важливих проблем аналітики ЄБА згадували труднощі взаємодії з митницею, введення експортних квот, проблеми з судовою системою, а також рейдерство.
Незважаючи на негативні прогнози, гаманці інвесторів знову прийдуть в Україну. За прогнозом пана Фіали, обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України в 2011 р. очікується на рівні $7 млрд., що на 16,7%, або $1 млрд. перевищить показник 2010 р. За його словами, основні надходження очікуються в секторі фінансів. Зокрема, будуть спостерігатися подальші вливання капіталу в багато з банків, що представлені на українському ринку. Експерт також виділив сферу ритейлу і нерухомості.
Допомогти інвесторам може скасування квот, земельна реформа та запевнення уряду в підтримці масштабних інвестиційних проектів. Як зазначив пан Фіала, приманкою могло б послужити скасування квот, але напередодні лібералізації ринку землі сільське господарство також може привернути досить велику увагу зарубіжних грошей. На думку керуючого партнера ІК "Драгон Капітал", залучити вільні гроші може й енергетика в зв'язку з підготовкою до приватизації двох генеруючих компаній і п'яти-шести обленерго. Але тут все залежить від того, наскільки буде приватизація прозорою та відкритою для широкого спектру інвесторів.
Клімат - середземноморський
На думку раніше опитаних експертів, поліпшення інвестиційного клімату може сприяти ініціатива уряду щодо здешевлення кредитів для інвесторів. Нагадаємо, Кабінет міністрів планує витратити на це понад 765 млн. грн. Експерти ідею схвалюють, однак побоюються нецільового використання коштів. Так, на думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, здешевлення кредитів може послужити приманкою для інвесторів, оскільки гарантії уряду звужують ризики, пов'язані з імовірністю провалу проекту. За словами заступника директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослава Жалила, інвестиційний процес на сьогоднішній день заблоковано з боку отримання кредитів, тому ідея уряду може дати позитивний ефект. Втім, в даному випадку все залежить від вимог до отримання компенсацій по відсотках і контролю за процесом.
Про те, що крига скресла, свідчать факти. Про плани інвестувати в Україну вже заявили кілька великих інвесторів. Так, минулого тижня ЄІБ оголосив про плани інвестувати в інфраструктурні та енергетичні проекти в Україні EUR1 млрд. Віце-президент банку Єва Шрайбер заявила про те, що на сьогоднішній день банк здійснює в Україні дев'ять інвестиційних проектів, що стосуються розвитку інфраструктури, енергетики та трубопроводів.
Олександр Снігурський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас