Чи утримається гривня без кредитів МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи утримається гривня без кредитів МВФ

Валюта
11047
Ще 15 березня 2011 року, Міжнародний Валютний Фонд обіцяв видати Україні черговий транш кредиту розміром 1,4 млрд. дол, але не видав і не зрозуміло, чи будуть далі МВФ видавати кредити Україні. Офіційного повідомлення Фонду з цього приводу немає, тому можна тільки гадати про причини таких дій. Але, факт залишається фактом, транш МВФ Україна не отримала, а фінансовий ринок цього фактично не помітив. Якщо б це сталося в 2009 році, то швидше за все це викликало б паніку на українському валютному ринку, але часи змінюються і ситуація сьогодні теж значно змінилася - не та що була в 2009 і навіть 2010 роках.
Спеціально або через незнання, дуже часто призначенню кредитів МВФ приписують невластиві їм якості. Кредити МВФ використовуються виключно для формування золотовалютних резервів НБУ. Як виняток МВФ дозволив Україні частину кредитів розміром 3,3 млрд. дол. використовувати на фінансування дефіциту держбюджету. Але іншим країнам МВФ, як правило, це робити не дозволяє. Тому велика частина кредитів МВФ зберігається в золотовалютних запасах НБУ, які регулятор може використовувати для інтервенцій на валютному ринку.
Фактично криза на валютному ринку України в кінці 2008 року була викликана відсутністю валютних інтервенцій НБУ. Якби Нацбанк оперативно за рахунок золотовалютних запасів профінансував надлишковий попит на валюту, то настільки істотної девальвації гривні можна було б уникнути. Але цього не сталося, і валютна паніка охопила український ринок. І багато в чому за рахунок кредитів МВФ вдалося погасити цю паніку і наситити український ринок валютою.
Чи вистачить грошей в золотовалютних запасах Національного Банку для утримання курсу долара
На поточний момент золотовалютні запаси НБУ складають 36,7 млрд. дол, що більше, ніж було до кризи 2008 року. Хоча варто нагадати, що в цих резервах близько 9 млрд. дол - це кредити МВФ. Хоча їх повертати треба буде починаючи з 2013 року. Цього року цими грошима Україна може вільно користуватися.
Незважаючи на всі успіхи українських експортерів, сума експортної виручки значно менша за витрати на покупку імпорту. За лютий 2011 року дефіцит зовнішньої торгівлі України становить 1,2 млрд. дол. Основна причина цього дефіциту - занадто великі закупівлі нафти і природного газу. А якщо врахувати, що ціни на нафту на світовому ринку вже досягли позначки в 120 дол за барель, то швидше за все від цього дефіциту не можливо буде позбутися протягом всього 2011 року. Швидше за все, за підсумками 2011 року дефіцит зовнішньої торгівлі України буде близько 7-8 млрд. дол.
Не зважаючи на період стабілізації, в Україні залишається високий попит на готівкову валюту. За підсумками лютого 2011 року було придбано готівкової валюти на 1,1 млрд. дол більше, ніж продано. За підсумками 2010 року більш ніж на 6 млрд. дол було більше куплено валюти, ніж продано. Цього року, швидше за все цей показник залишиться на тому ж рівні.
До кінця року уряду потрібно буде погасити боргів і виплатити відсотки перед нерезидентами на суму близько 5 млрд. дол. Ще більше потрібно погасити боргів перед нерезидентами українським банкам, близько 14 млрд. дол. Більшою мірою це короткострокові міжбанківські кредити, які вони отримали від банків-нерезидентів. Хоча ці кредити і короткострокові, але вони дуже часто пролонгуються на нові терміни, що пов'язано зі специфікою банківського бізнесу. Безпосередньо повернути банкам у 2011 році потрібно буде близько 3 млрд. дол. Близько 26 млрд. дол повинні погасити перед нерезидентами небанківські приватні структури. Хоча, варто врахувати ту обставину, що більша частина боргів небанківського приватного сектора носить не грошовий, а товарний вигляд і пов'язана з виробничою діяльністю з давальницької сировини. Грошова сума боргів підприємств небанківського сектора перед нерезидентами становить близько 5 млрд. дол.
Разом сума валюти, яка накопичується для повернення нерезидентам, виглядає дуже істотно. За рахунок золотовалютних резервів профінансувати дефіцит платіжного балансу і розрахуватися з боргами перед нерезидентами буде не можливо. На практиці можна тільки частково використовувати гроші з золотовалютних резервів для інтервенцій на валютному ринку. Без припливу валюти в Україні НБУ не зможе самостійно вирішити проблеми на валютному ринку, тим більше утримати курс долара на рівні 7,95 грн. Кредити МВФ, саме й служили тим рятівним кругом, який дозволяв не турбуватися про приплив валюти в Україну. Без кредитів МВФ ставку доводиться робити тільки на свої сили. В іншому випадки девальвації гривні не уникнути.
Хто Україну забезпечує валютою, крім кредитів МВФ
Україна щорічно отримує у вигляді переказів від українців, які працюють за кордоном 4-5 млрд. дол. У 2011 році очікується, що ця сума досягне рівня 6 млрд. дол, що дозволить істотно перекрити дефіцит за поточним платіжним рахунку. Гроші, які українські гастербайтерів перераховують до України, покривають більшу частину дефіциту від зовнішньої торгівлі України. Парадокс української економіки.
Уряд України на початку року вдало розмістив свої єврооблігації на суму майже 1,6 млрд. дол. При цьому попит на українські єврооблігації залишається високим. Багато в чому це пов'язано з високим доходом, які приносять ці цінні папери для нерезидентів. Відсотки за кредитами МВФ майже в 2,5 рази нижчі за відсотки за українськими єврооблігаціями. Але, в цілому за рахунок розміщення єврооблігації уряд може отримати необхідні гроші для погашення своїх боргів цього року. Тим самим здійснивши рефінансування старих боргів на нові.
Комерційним банкам складно залучати довгострокові боргові ресурси за кордоном, але короткострокові кредити українським банкам дають охоче. Тому політика "позичив-перепозичив" триватиме і далі. Але, все ж таки частину грошей банкам доведеться зібрати в вигляді валютних депозитів на території України, щоб розраховуватися за старими боргами з нерезидентами.
Приплив прямих інвестицій в Україну забезпечує українську економіку найбажанішою валютою. Але на жаль, в 2011 році на великі суми припливу цих інвестицій не доводиться. З початку року сума припливу прямих інвестицій склала всього 0,5 млрд. дол. Продаж "Укртелекому" додав ще 1,5 млрд. дол. Можливо продаж Одеського припортового теж принесе валюту країні. Але це явно мало в порівнянні з докризовим часом, коли сума припливу прямих інвестицій становила 10-12 млрд. дол на рік. Ці часи явно пройшли і тепер Україна вже не така цікава для зарубіжних інвесторів. Якщо ще в борг України гроші готові давати, то вкладати гроші в економіку України нерезиденти явно побоюються.
Ризик девальвації гривні без кредитів МВФ збільшується, але не носить критичний характер, за умови, що дефіцит зовнішньої торгівлі не почне рости загрозливим темпами. Якщо загальна сума дефіциту зовнішньої торгівлі перевищить 10 млрд дол, це буде важке випробування для нашого валютного ринку. На сьогодні це найбільш вразливе місце для української економіки та стабільності курсу долара в Україні.
Олександр Охріменко голова Наглядової ради банку "Центр"
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас