Експерти: Зниження акцизів не приведе до падіння цін на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зниження акцизів не приведе до падіння цін на бензин

Енергетика
612
На думку експертів, опитаних focus.ua, вартість бензину після зниження акцизу на пальне не зменшиться. Але й дорожчати пальне найближчим часом не буде.
Нафтотрейдери позитивно оцінюють сьогоднішню ініціативу Кабміну щодо зниження вартості акцизу на пальне. Але очікувати, що бензин подешевшає відразу, не варто, попередили в Асоціації операторів ринку нафтопродуктів в Україні.
За словами Леоніда Косянчука, президента асоціації, після набрання чинності закону, що знижує акциз на пальне, автозаправки будуть ще 2-3 тижні тримати ціни на пальне на колишньому рівні. "У торговельних мережах є певний запас продуктів, який буде йти в міру заміщення. І ціни будуть відповідно падати. В середньому, протягом двох-трьох тижнів, в залежності від того, які запаси у мереж. Ринок відчує зниження цін на 50 копійок на літрі бензину", - зазначив він і додав, що цього може і не статися, якщо ціни на нафту будуть зростати.
Геннадій Рябцев, аналітик центру "Психея" все ж таки впевнений, що бензин дешевшати не буде. "До того часу, коли будуть знижені акцизи, ціни на нафту зростуть", - прогнозує він.
У той же час є небезпека того, що зниження акцизів не буде підтримане Верховною Радою. "Наприкінці минулого року багато експертів попереджали, що підвищувати акцизи не варто, оскільки прогнозували зростання цін на нафту. Однак акцизи були підвищені і включені до Податкового кодексу. Держава розраховувала одержати в цьому році певні надходження від цього акцизу, які були розписані в бюджеті на соціальні програми, на розвиток, на зарплати бюджетникам, - пояснив Рябцев. - Якщо зараз держава знизить акцизи, то це призведе до того, що бюджет недоотримає мільярди гривень".
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас