ЦБ Японії не буде змінювати відсоткову ставку, створить нову програму для банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Японії не буде змінювати відсоткову ставку, створить нову програму для банків

Валюта
130
Банк Японії на засіданні ради керівників, що проходить 6-7 квітня, швидше за все, залишить відсоткову ставку без зміни - в діапазоні від нуля до 0,1%, прогнозують аналітики, опитані Bloomberg.
Разом з тим, як очікується, ЦБ почне нову програму екстреного кредитування банків, як це було після землетрусу 1995 року в Кобе, пише Nikkei.
Передбачається також, що Банк Японії може оголосити про виділення фінкомпаніям близько 1 трлн ієн (майже $12 млрд) строком на один рік під фіксовану ставку в 0,1% річних, щоб стабілізувати ситуацію в сфері кредитування і полегшити бізнесу отримання дешевих кредитів для відновлення після стихійних лих.
Японські компанії очікують на зниження рівня довіри до економіки в червні до негативної величини, згідно з щоквартальним індексом Танкан з розбивкою на періоди до і після землетрусу.
За даними зведеного індексу Танкан, що вийшов в п'ятницю, його значення зросло до 6 пунктів у березні з 5 пунктів у грудні і 8 у вересні. Однак 72% анкет, на базі яких розраховується індекс, прийшли до 11 березня, коли Японію потрясли руйнівні землетрус і цунамі.
При обліку тільки анкет, заповнених після 11 березня, підсумкове значення індексу залишилося б на рівні плюс 6. Якби враховувались тільки відповіді, які прийшли до стихійного лиха - плюс 7.
Найбільш значно змінилися протягом березня очікування на зміни рівня довіри серед бізнесу.
Згідно з раніше опублікованим значенням, рівень оптимізму в червні повинен знизитися до плюс 2. Якщо враховувати тільки анкети, заповнені після 11 березня, то цей прогноз складає вже мінус 2, тобто кількість песимістів, вважають опитані, перевищить кількість оптимістів.
Міністр фінансів Японії Йосіхіко Нода у вівторок закликав ЦБ використовувати кредитно-грошову політику для підтримки постраждалої від землетрусу і цунамі економіки.
"В світлі цієї катастрофи я б хотів, щоб центральний банк продовжив підтримку економіки за допомогою кредитно-грошової політики", - сказав Нода після засідання кабінету міністрів.
Економісти припускають, що на підвищення відсоткової ставки в Японії слід чекати не раніше за червень 2012 року, і згортання стимулюючих програм навряд чи почнеться в найближчі півроку.
Відсоткова ставка Банку Японії перебуває на близькому до нульового рівні з грудня 2008 року. На початку жовтня 2010 року вартість кредитування в Японії була знижена з 0,1% до цільового діапазону 0-0,1%.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку наразі складає 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних. Федеральна резервна система утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас