Широкосмуговий ринок можуть звузити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Широкосмуговий ринок можуть звузити

Енергетика
1163
Нацкомісія регулювання зв'язку готує рішення на підтримку інтернет-бізнесу "Укртелекому". Як стало відомо Комерсант-Україна, в комісії обговорюється можливість введення граничного тарифу на послугу широкосмугового доступу в інтернет. Учасники ринку заявляють, що встановлення граничного тарифу позбавить їх бізнес-стимулів для розвитку своїх мереж у регіонах.
В понеділок Нацкомісія регулювання зв'язку оприлюднила пріоритети діяльності на 2011 рік. Серед них розробка нового переліку загальнодоступних телекомунікаційних послуг, тарифи на які регулюються державою. Сьогодні до таких послуг належать місцева фіксована телефонія, підключення стаціонарного телефону і таксофонний зв'язок. Як повідомило джерело в комісії, регулятор обговорює можливість розширення цього переліку. "Є європейська практика, коли держава гарантує громадянам доступ в інтернет на певній швидкості, ми обговорюємо такий варіант у нас", - зазначив чиновник.
Введення державних тарифів на інтернет може істотно обмежити плани операторів на розвиток послуг в невеликих містах і селах. Зараз різниця у вартості послуг в таких населених пунктах і столиці може становити до 100% - так компанії компенсують витрати на інвестиції в мережу. Як альтернативу регулятор пропонує повернутися до ідеї зі створенням Фонду універсальних послуг (ФУП), який раніше планувалося створити для компенсацій витрат "Укртелекому" на місцеву телефонію. "Розширення переліку послуг має переконати учасників ринку в тому, що фонд потрібний, - говорить джерело в комісії.- Різні оператори зможуть отримувати компенсації з фонду, якщо регульовані тарифи будуть нижчими за собівартість".
Втім, учасники ринку вважають, що фонд як і раніше потрібний тільки "Укртелекому". "Ідея з широкосмуговим доступом як універсальною послугою дійсно могла б бути цікавою для суспільства. На тендері визначався б оператор, який би простягнув у віддалені села інтернет і отримував би потім компенсацію, - припускає заступник директора GfK Ukraine Гліб Вишлінський.- Але з нинішнім рівнем корупції це здається нереальним". На його думку, швидше за все забезпечувати інтернетом населення буде саме "Укртелеком" - компанія скористається своєю розгалуженою мережею, запропонує абонентам в селах і невеликих містах інтернет за встановленими НКРЗ тарифів і буде компенсувати з фонду інвестиції в розвиток мережі.
Минулого року оператори запропонували альтернативу ФУП, збори в який пропонувалося встановити у розмірі 3% від вартості всіх послуг зв'язку. Вони були готові самі забезпечувати телефонний зв'язок у селах і віддалених населених пунктах, лише б не компенсувати збитки від таких послуг держоператору. "Після приватизації "Укртелеком" навряд буде інвестувати кошти в забезпечення зв'язку в селах. Ми б могли надавати місцевий зв'язок, припустимо, в межах однієї базової станції, - говорить директор з корпоративного управління і контролю компанії "МТС-Україна" Олег Проживальський.- Але держава повинна не нав'язувати якісь збиткові послуги, а зробити їх оптимально вигідними для всіх".
Можливість надання загальнодоступних послуг за допомогою мобільного доступу також обговорюють у НКРЗ. До того ж ця норма міститься в законопроекті №7031 народних депутатів Юрія Мороко та Віталія Коржа, який Верховна рада підтримала в першому читанні. Мороко пояснює, що зміни до переліку загальнодоступних послуг НКРЗ можна внести тільки як поправку до закону "Про телекомунікації". "Спочатку Фонд універсальних послуг замислювався як компенсація збитків від місцевої телефонії, а не від інтернет-доступу.- Останній законопроект про його створення парламент відхилив у грудні, а про інші мені не відомо", - стверджує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас