Кабінет міністрів дивиться в корінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабінет міністрів дивиться в корінь

Аграрний ринок
648
Зернотрейдери повинні інвестувати у вирощування в Україні зернових, заявив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Закуповувати зерно за форвардними контрактами компанії будуть зобов'язані після ухвалення законопроекту, для розробки якого створена робоча група, розповів чиновник. За його словами, до групи входять представники зернотрейдерів, Світового банку, ЄБРР і USDA. "Думаю, законопроект буде схвалений Верховною Радою до початку осінніх польових робіт", - зазначив Микола Присяжнюк.
В обмін на здійснення форвардних закупівель уряд відмовиться від обмежень на вивезення зернових. "Зерно, вирощене силами зернотрейдерів і сільгоспвиробників, буде мати вільний рух в торгівлі", - заявив міністр. За його словами, трейдери будуть зобов'язані оплачувати 50% вартості майбутнього врожаю напередодні посівної, 30% - під час сезонних робіт і 20% - за фактом збирання врожаю. "Така практика існувала в країні до 1917 року і сьогодні діє в багатьох країнах світу, зокрема в Бразилії", - говорить Присяжнюк.
Запропоновану схему закупівель вже застосовує оператор "Хліб Інвестбуд", який користується значною підтримкою держави, що володіє в ньому часткою. На етапі останнього платежу компанія пропонує сільгоспвиробникам коригування ціни в залежності від середньозваженої ринкової вартості зерна. За словами директора компанії Роберта Бровді, це "не гарантує сільгоспвиробнику отримання доданої вартості" у разі різкого зростання цін. Форвардні контракти - це високі ризики як для сільгоспвиробників, так і зернотрейдерів, відзначає директор з продажу зерноторгової компанії "Урожай" Михайло Єгоров. "Може скластися ситуація минулого року - зернотрейдери внесли передоплату за зерно напередодні збирання, але через різке зростання цін сільгоспвиробники повернули їм задатки і продали зерно на ринку за більш вигідною ціною, - каже Єгоров.- А трейдери були змушені купувати зерно за високими цінами, щоб виконати міжнародні контракти".
Застрахуватися від цінових коливань неможливо, підкреслює пан Єгоров. "Мені невідомо, які зі страхових компаній погодилися б страхувати цінові ризики, - говорить віце-президент СК "Провідна" (співпрацює з компанією "Хліб Інвестбуд" за форвардними контрактами) Олена Машаро.- Супроводжуючи форвардні угоди, страховики страхують тільки від погодних та природних ризиків".
Тим не менше навіть у минулі роки зернотрейдери добровільно інвестували у вирощування врожаю, відзначає директор компанії "Інтертрейдинг-Україна" (належить Voest Alpine Intertrading) Олег Левченко. За даними Української аграрної конфедерації, сума попереднього фінансування аграріїв під урожай 2010 року за кошти топ-15 найбільших експортерів сягнула 2,7 млрд грн. Для порівняння: загальна вартість посівної, за даними Мінагрополітики, склала близько 20 млрд грн. "Минулого року ми інвестували в зерновий ринок, внесли передоплату чотирьом великим аграрним компаніям на $8 млн. Але цього року через непередбачувані дії уряду інвестувати не будемо - це позиція нашого головного офісу", - заявляє Левченко.
За словами головного виконавчого директора Landcom International Віталія Скоцика, сільгоспвиробники також виступають за вільний ринок і можливість мати вибір - продавати зерно за спотовими, форвардними або прямими контрактами. "В Бразилії та Австралії, де використовується практика передоплати за вирощений урожай, це відбувається на ринкових умовах, а не в рамках зобов'язань і вимог законодавства", - говорить він.
Не підтримують законопроект про обов'язкові форвардні закупівлі й у ЄБРР. "З даного питання в нас були консультації на робочому рівні. Наша позиція залишається незмінною - ми виступаємо за вільний ринок. Умови для всіх гравців повинні бути рівними", - вважає провідний радник ЄБРР Антон Усов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас