Глава Нацдепозитарію покинув спостережну раду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Нацдепозитарію покинув спостережну раду

Казна та Політика
519
Глава наглядової ради Національного депозитарію (НДУ) Віктор Івченко пішов у відставку, щоб позбавити аргументів противників створення Центрального депозитарію (ЦД) на основі НДУ. Оргкомітет вже оголосив можливі умови участі в капіталі ЦД учасників ринку, але цю реформу все ще не підтримує Всеукраїнський депозитарій цінних паперів.
Пропрацювавши на посаді голови наглядової ради Нацдепозитарію з 1999 року, Віктор Івченко йде. Про відповідне рішення пана Івченка вчора вранці оголосив голова Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв. За словами останнього, рішення про схвалення відставки буде розглянуто акціонерами депозитарію 27 квітня. Держава володіє 86% акцій НДУ, але керує ними фондовий регулятор.
Пан Івченко, який є заступником голови Держінформнауки, повідомив, що вирішив скласти повноваження голови наглядової ради після того, як йому вдалося домогтися отримання статусу Центрального депозитарію Нацдепозитарієм: "Я вважаю, що мені там більше робити нічого. Постійні звинувачення в тому, що мої посадові можливості створюють якісь преференції, надумані, але пояснювати це важко. Тепер хай інші керують організацією, яку я створив. У мене багато іншої роботи, зокрема з розвитку фінансового сектора, чим я і планую займатися". Пан Івченко не залишиться і рядовим членом наглядової ради, але не вийде зі складу акціонерів НДУ. "У мене немає потреби в коштах, і я вважаю, що вартість цих активів в майбутньому буде зростати", - сказав він, уточнивши, що пов'язані з ним структури сумарно володіють 6,2% акцій НДУ.
Втім, поки рано говорити про безпроблемне створення Центрального депозитарію на основі Нацдепозитарію. Організаційний комітет зі створення ЦД і впровадження клірингу на фондовому ринку зриває графік виконання заходів, схвалених прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Згідно з цим планом, парламент повинен був до 31 березня ухвалити закон про присвоєння Нацдепозитарію статусу Центрального депозитарію, з передачею йому функцій Нацбанку з обліку державних облігацій.
Оргкомітет поки ще навіть не затвердив остаточну версію проекту закону. Член оргкомітету Дмитро Тевелєв повідомив, що документом планується доручити ЦД виконувати лише функції обліку прав власності. Окремо буде функціонувати розрахунково-кліринговий депозитарій, яким, за задумом оргкомітету, може стати Всеукраїнський депозитарій цінних паперів (ВДЦП). Понад 22% його акцій належать НБУ. "Облік повинен бути звільнений від грошових ризиків. Національний депозитарій більше готовий до виконання облікової функції, Всеукраїнський депозитарій цінних паперів - до розрахунково-клірингової діяльності", - сказав глава ДКЦПФР.
Чиновник повідомив, що частка держави в капіталі НДУ (після перетворення в ЦД) скоротиться з 86% до 50% +1 акції. За його словами, учасникам ринку, зокрема акціонерам ВДЦП - банкам, біржам і торговцям цінними паперами, - буде запропонована участь у додатковій емісії акцій НДУ. Не виключено, що його акції запропонують іншим депозитаріям, наприклад Euroclear. Глава підкомітету Ради з питань фінансів і банківської діяльності Ігор Прасолов відзначив, що законопроектом про централізацію депозитарної системи може бути передбачений мораторій на створення в Україні нових депозитаріїв.
В акціонерів ВДЦП немає єдиної позиції з питання участі в додемісії акцій НДУ, капітал якого становить 30 млн грн. В ІК "Альтана Капітал" готові брати участь у капіталі, але остаточне рішення ухвалять після затвердження правил участі в емісії.
"В нас є місце в наглядовій раді ВДЦП, тому ми зацікавлені зберегти його і в Центральному депозитарії", - сказав голова ради директорів біржі ПФТС Олександр Скляров, зазначивши, що остаточне рішення будуть ухвалювати акціонери біржі. Аналогічну відповідь дав і голова правління "Української міжбанківської валютної біржі" Петро Переверзєв, який, втім, виступає проти створення ЦД на базі НДУ: "Навряд чи учасники фондового ринку вийдуть на Майдан і будуть ночувати в наметах, тому швидше за все це план буде реалізований" .
Глава наглядової ради ДК "Тект" Вадим Гриб згоден на участь компанії в капіталі НДУ лише за умови його злиття з ВДЦП. А голова наглядової ради ВДЦП Василь Роговий поки не бачить перспектив для свого депозитарію в новій системі координат. Напередодні на брифінгу він заявив, що створення Центрального депозитарію на основі НДУ створює монополію на ринку депозитарних послуг, а регулятор фондового ринку може відкликати ліцензію ВДЦП на ведення депозитарної діяльності.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас