Бойко: Закон про приватизацію шахт може бути прийнятий цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Закон про приватизацію шахт може бути прийнятий цього року

Казна та Політика
155
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко розраховує, що закон про приватизацію вугільних підприємств буде прийнято в Україні вже цього року.
Про це він повідомив на прес-конференції в Донецьку.
"Так, ми розраховуємо, що цей закон буде прийнятий цього року. І далі настає робота щодо забезпечення впровадження цього закону, яка буде проходити без поспіху, з дотриманням інтересів всіх, в першу чергу трудових колективів, і держави", - сказав міністр. При цьому він зазначив: "Тому про конкретні терміни я б не говорив. Єдине, про що ми домовилися сьогодні - це про те, що при введенні цього закону в усіх приватизаційних процесах братимуть участь представники обладміністрації, місцевої влади, трудових колективів".
У той же час Бойко повідомив, що поки немає конкретного списку шахт, які намічені на приватизацію, але визначена категорія таких вугільних підприємств.
"Продаватися будуть категорії шахт, які вимагають інвестування з боку приватного капіталу. Але поки списку таких шахт немає. Ми поки приймемо закон, потім будемо відпрацьовувати разом з адміністраціями список", - пояснив міністр.
Він підкреслив, що приватизація шахт не є "рятівним колом", і "держава ніколи не залишить без уваги вугільні підприємства, оскільки вони мають надзвичайно важливе значення для енергетичної безпеки".
На думку міністра, для держави приватизація шахт - це, перш за все, "залучення коштів інвестора, приватних коштів" для вирішення проблем у вугільній галузі та зменшення "навантаження на бюджет".
"Погодьтеся, що бюджетні кошти в першу чергу повинні йти на створення лікарень, шкіл, на виплату бюджетникам, потім вже мають витрачатися на програми, або на програми модернізації, які по ідеї повинні бути економічно обґрунтовані. Тому ми вважаємо, що залучення приватних коштів - це полегшення навантаження на бюджет, а відповідно полегшення життя кожного громадянина, який ходить до школи чи ходить до лікарні, і так далі. Тому в першу чергу бюджетні кошти треба спрямовувати туди", - підсумував міністр.
Як повідомлялося, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України ініціювало виставлення в 2011 році на приватизацію всіх державних вугледобувних підприємств.
Президент України Віктор Янукович має намір тримати під особистим контролем процес приватизації шахт з метою захисту інтересів трудових колективів.
28 серпня 2010 він заявив, що на сьогоднішній день в програмі приватизації державних шахт опрацьовано 63 перспективних інвестиційних проекти, в рамках яких протягом 5 років у розвиток вугільної промисловості має бути інвестовано близько 50 млрд. грн.
Раніше Бойко заявив, що Україна планує протягом трьох років завершити приватизацію державних шахт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас