День податкового дурня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День податкового дурня

Казна та Політика
2790
З 1 квітня для малого і середнього бізнесу наступають "податкові канікули". Як неодноразово запевняла українська влада, для низки підприємців з цього дня розпочнуться істотні послаблення в податках. Однак експерти не так оптимістично налаштовані - на їхню думку, лише незначна частина підприємців зможе скористатися "податковими канікулами".
На хвилі народних протестів
Про "податкові канікули" прем'єр-міністр України Микола Азаров заговорив мало не відразу, після вступу на посаду. У березні 2010 року, відразу ж після свого призначення главою Кабміну, він обіцяв: послаблення підприємцям будуть. Від нього не відставав і віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. Однак що це таке, і коли будуть введені горезвісні "канікули" чиновники не конкретизували. Лише через рік прем'єр-міністр нарешті визначився з датою. І в цьому йому допоміг... президент України Віктор Янукович, який під час свого лютневого телемарафону ошелешив малий бізнес новиною - з 1 квітня 2011 року підприємці зможуть зітхнути вільніше. "Насправді в законі ми виписали, що з 1 квітня 2011 року і до 1 січня 2016 року будуть введені податкові канікули для малого і середнього бізнесу", - сказав глава держави в лютому.
"Безумовно, у нас сьогодні з вами є можливість під час дії цього Податкового кодексу, якщо ми побачимо, що він приносить нам результати не такі, як ми очікували, то у нас буде завжди можливість його трошки виправити", - зазначив Янукович. І ось, через приблизно тиждень глава уряду підтвердив слова президента. "Хочу привітати платників податків з тим, що вчора набрало чинності важливе нововведення Податкового кодексу: з 1 березня ПДВ компенсується автоматично для тих платників податків, які відповідають критеріям, визначеним законом. А з 1 квітня, до речі, починаються "податкові канікули", також відповідно до норм, виписаних в Податковому кодексі", - сказав Азаров 3 березня.
Нагадаємо, що під час президентської кампанії Янукович і його партія запевняли українців, що зроблять істотні послаблення малому і середньому бізнесу. Та на практиці виявилося, що обіцяні поступки обернулися посиленням фіскального законодавства. Податковий кодекс, прийнятий депутатами, викликав бурю протестів по всій країні і зібрав "податковий Майдан". Влада змушена була йти на переговори зі страйкуючими підприємцями і обіцяти "золоті гори". А потім і ініціювати судове переслідування найбільш "запопадливих" і "непокірних" підприємців, які не повірили владі. Під гарячу руку потрапили й рядові активісти "податкового Майдану". Причому, часом влада діяла досить жорстко.
Але й це не допомогло - відкрите невдоволення "регіоналами" та їхньою фіскальною політикою продовжувало наростати. От Янукович під час телемосту і згадав про податкові канікули. Президент спеціально акцентував увагу, що послаблення для підприємців було записано саме в Податковому кодексі. А це значить, він не такий вже й поганий. "Ми повинні пам'ятати, що це не догма, але я вірю, що цей Податковий кодекс, якого не було фактично 20 років у нашій незалежній державі, почне працювати і створить всі умови для ведення бізнесу, виробництва в нашій країні, і буде служити зростанню економіки нашої держави", - сказав Янукович.
Та незважаючи на "нульовий ПДВ" і обіцяні канікули, підприємці не заспокоїлися. В третій декаді березня з різних міст України до Києва потягнулися представники малого та середнього бізнесу на чергову акцію протесту. Цього разу вона носила назву "Автомайдан": підприємці різних регіонів нашої країни організували автопробіг до Києва, де, зустрівшись 25 березня, провели мітинг під гаслом: "Відбери у олігархів Україну, поверни її громадянам!" Своєю акцією учасники автопробігу закликали захистити Конституцію, припинити економічні репресії і соціальні експерименти під виглядом реформ, створити умови для розвитку підприємництва та економіки України.
Прем'єр відреагував миттєво: він доручив міністрам розібратися, чому, незважаючи на всі обіцянки "податкових канікул" та інших послаблень, люди залишаються незадоволеними економічною і фінансовою політикою влади і вжити низку заходів. Азаров доручив міністрам розглянути законопроекти щодо єдиного соціального внеску та єдиного податку, зміни до Податкового кодексу, розроблені за участю підприємців, які згадуються у зверненні до уряду від учасників "Автомайдану". Проте прем'єр не забув звинуватити організаторів акції протесту в порушеннях закону і в упередженості.
Але чому ж підприємці так не вірять у послаблення? Від того, що ці "податкові канікули" насправді, торкнуться небагатьох представників малого та середнього бізнесу, впевнені експерти.
Канікули не для всіх
У Податковому кодексі дійсно міститься норма про "податкові канікули". Як же визначаються останні. "Під "податковими канікулами" відповідно до пункту 6 статті 154 Податкового Кодексу України мається на увазі, що на період з 1 квітня 2011 до 1 січня 2016 року застосовується ставка 0 відсотків для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду з наростаючим підсумком з початку року не перевищує трьох мільйонів гривень і нарахована за кожний місяць звітного періоду заробітна плата (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншою, ніж дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом", - пояснює адвокат, керуючий партнер компанії LCF Law Group Ганна Огренчук.
Але для того, щоб для платника податків настали ці "канікули", він повинен відповідати низці вимог. І саме в цих вимогах і вся заковика. "Дія податкових канікул поширюється на юридичні особи, які створені після 1 квітня 2011 року, або перебували на спрощеній системі оподаткування до 1 квітня, або протягом трьох останніх років мали не більше 20 працівників і річний дохід не більше 3 мільйонів гривень", - говорить "Подробицям" партнер юридичної компанії "Ващенко, Бугай та Партнери" Володимир Ващенко. "Якраз розмір заробітної плати може виявитися непрохідним критерієм для вже існуючих підприємств", - відзначає він.
Але і це ще не все. Експерти звертають увагу на те, що крім цих обмежень, є низка суб'єктів підприємництва, на яких дія "податкових канікул" не пошириться. "Необхідно звернути увагу, що скористатися режимом "податкових канікул" не зможуть суб'єкти господарювання, які створені в період після набрання чинності Податкового кодексу України шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення), приватизації та корпоратизації)", - говорить Огренчук. Крім того, Огренчук і Ващенко підкреслюють, що на "канікули" не зможуть піти ті, хто здійснює продаж і виробництво підакцизних пально-мастильних матеріалів, обмін валют і фінансову діяльність, операції з нерухомим майном, зовнішньоекономічну діяльність, оптову торгівлю і посередництво в ній, надання послуг підприємцям, діяльність у сфері розваг - лотереї, більярд, кегельбан, боулінг, настільні ігри, дитячі відеоігри і т.д.; виробництво.
Крім цього, скористатися "податковими канікулами" не зможуть ті, хто займається видобутком і продажем корисних копалин державного значення, організацією торгів предметами мистецтва та колекціонування, а також ті, хто займається наданням послуг у сфері телебачення і радіомовлення. Такий значний список означає, що "податкові канікули" - це насправді послаблення для досить незначної частини вітчизняних підприємців. "З пільгового оподаткування... виключені сотні тисяч суб'єктів малого підприємництва, які повинні будуть сплачувати податок на прибуток на загальних підставах", - говорить Ващенко. Тих же, хто зважиться відкрити свою справу після 1 квітня, чекають чималі фінансові ризики, пов'язані з неможливістю реєстрації до досягнення обороту в 300 тисяч гривень. "Зазначені обмеження і перешкоди призведуть до того, що лише незначна частина суб'єктів малого бізнесу зможуть скористатися "податковими канікулами", - говорить Ващенко.
А Огренчук радить тим, кого "канікули" таки торкнулися, не розслаблятися. "Суб'єкту господарювання, який вирішив скористатися цією нормою Податкового кодексу України, необхідно ретельно відслідковувати показники щодо суми отриманого доходу, середньої чисельності або середньої заробітної плати працівників. У разі якщо дані показники та інші умови діяльності платників податків перестануть відповідати критеріям, встановленим ПК України, то такі платники податку зобов'язані оподатковувати прибуток, отриманий в такому звітному періоді, за основною ставкою податку (23% з 01.04.2011)", - відзначає вона. Як бачимо, є всі передумови для того, щоб черговий "подарунок" української влади своїм виборцям вкотре виявився пшиком.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас