Київрада продинамила Попова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київрада продинамила Попова

Казна та Політика
1126
Повернувши в столичну власність частину розпроданих комунальних підприємств, новий глава КМДА взявся і за земельне питання. Провину за розтрату цінних ресурсів Олександр Попов поклав на мера і секретаря міськради. Але відставити Олеся Довгого ситуативним союзникам не вдалося.
Повернемо місто в хороші руки
Відряджений минулого літа з Кабміну в київську владу екс-міністр ЖКГ за повернення столиці до нормального життя взявся не без запалу. Поки правоохоронці цікавилися представниками "молодої команди", а оновлена ​​влада здавала в експлуатацію доведені до розуму інфраструктурні проекти, у власність громади були повернуті пакети акцій низки комунальних підприємств - де перевіреним методом проведення "правильних" зборів акціонерів, де - за допомогою прокуратури та судів. Після низки перемог на "комунально-власницькому" фронті на ставленика Кабміну чекали нові звершення. Наступна кампанія повинна повернути продані або здані в оренду землі та приміщення.
Заявлену ініціативу по збиранню земель (ідею недаремну та іміджево привабливу) неодноразово схвалювало найвище керівництво країни. Президент не тільки зібрався сприяти "наведенню порядку" в Києві загалом, але й не так давно зосередився на популярній темі перешкоджання незаконній забудові. "Всі рішення, які були про виділення земельних ділянок на території зелених насаджень, дитячих садів і так далі, зупинити, і Генеральна прокуратура зараз цим займається", - ділився інформацією з членами Гуманітарного ради Віктор Янукович. У Кабміні за київською ситуацією також стежать - у другій половині березня Микола Азаров пообіцяв, що спірними об'єктами в столиці займеться спеціальна комісія. До того часу список з 8 найскандальніших будівництв київська влада вже склала. Більш того, в кінці березня одну з них визнав незаконною Київський апеляційний господарський суд, а іншу вирішив зупинити сам Попов. Але кількома спірними об'єктами столичні проблеми не вичерпуються. І незабаром глава КМДА докладно висловився з цього питання, і справді - воно активно цікавить потенційних виборців.
Плановий звіт столичної влади перед депутатами міськради 31 березня звучав цікаво. Розповідаючи про стан справ на дорученій території, Олександр Попов ділився з депутатським корпусом вражаючими цифрами. "В період з 2007 року по липень 2010 року територіальна громада Києва втратила 3,5 тисячі гектарів землі, оцінна вартість якої сягає 75 мільярдів гривень. З цих коштів до бюджету Києва було перераховано всього 5%, що становить 4 мільярди гривень. Якщо порахувати, то виходить, що щодня, включаючи свята і вихідні, у киян відбирали 2,5 гектара землі", - розповідав голова Київської міської державної адміністрації. Роздані землі на території заповідників і зелених насаджень, сотні гектарів виділених в обхід процедури некиянам, здані в оренду за безцінь (якщо не безкоштовно) будівлі - Олександр Попов багато пригадав своїм слухачам. Але цвяхом звітної програми стало публічне виявлення винуватців того, що відбувається в місті.
У визначенні того, хто (крім чиновників - безпосередніх виконавців) стояв біля витоків київських проблем, глава КМДА зараз дотримується однозначної думки. "Справа в тому, що дозвіл на розробку землевпорядної документації, в порушення Земельного кодексу України, міг бути наданий одноосібно секретарем Київради або міським головою", - пояснив він. Оскільки Леонід Черновецький порівняно недавно дійшов висновку, що йому на сесіях бути присутнім необов'язково, а в цілому - мер нерідко висловлюється на адресу свого часткового "наступника" в цілком схвальних тонах, основною мішенню критики автоматично опинився секретар міськради. Ось тільки переконання ставленика центральної влади в тому, що "безпосередньо причетні до здійснення зловживань і порушень керівники Київради і КМДА не мають морального права обіймати посади і повинні бути притягнуті до відповідальності" не знайшла миттєвого розуміння в аудиторії. Порив позбавити крісла в президії Олеся Довгого закінчився фальстартом. Попрощатися зі своїм керівником депутати не захотіли.
Бунт на кораблі
Закономірний заклик змістити секретаря міськради 31 березня сходу були готові підтримати тільки "кличківці" і "бютівці". Але зусилля опозиціонерів пройшли даром - стати ініціаторами давно очікуваної ними відставки вони не змогли. Питання про власну долю в результаті на голосування поставив сам Олесь Довгий. Результати його не розчарували: 28 "за", 54 "проти" і все це - за необхідного для ухвалення рішення 61 голосу.
Гнівний спіч та помітні цифри Олександра Попова народних обранців, вочевидь, не вразили. Більш того, співголова фракції Блоку Черновцекого Денис Комарницький висловився на підтримку позиції: "Це неправильно - все повернути". Сам же Олесь Довгий не тільки уточнив, що оцінку словами глави КМДА спочатку повинні дати правоохоронні органи і суд, а і поскаржився на деяку невдячність співправителя Леоніда Черновецького. "Факт вашого особистого становлення як керівника міста відбувся не лише за підтримки президента України, уряду, але і за моєї підтримки та всієї сесійної зали. І починалося це з ліквідації районних у місті Києві рад, безпрецедентного голосування за бюджет міста Києва. Ми ухвалювали ці рішення, і відповідно, демонстрували повагу до вас", - звернувся секретар міськради до опонента.
Неготовність Київради співпрацювати на шкоду своєму "куратору" спонукала Олександра Попова на логічні роздуми. Голова КМДА дійшов до не дуже оригінального висновку - йому потрібна "конструктивна більшість". "По-перше, я впевнений в тому, що ми найближчим часом сформуємо більшість, але більшість щодо конкретних перспектив. Я не буду повторюватися, вони абсолютно прозорі і, на мою думку, амбітні. На них чекають в Києві, і ми готові їх забезпечити. Тому з формуванням такої більшості я зможу відповісти на питання (про майбутнє секретаря міськради і мера), - розповів на брифінгу Олександр Павлович.
Напередодні насиченого подіями пленарного засідання Київради експерти припускали, що 31 березня може стати днем ​​нової перевірки київського двовладдя. Досі, як це і зазначив Олег Довгий, депутатський корпус не йшов на відкритий конфлікт із КМДА. Складно сказати, чи варто відразу називати те, що раптом сталося, оголошенням війни. Але для Олександра Попова норовистість обранців народу - не найприємніший сюрприз. Як би не перелицьовували протягом останнього року законодавство, Конституція, як і раніше невблаганна - ряд питань, включаючи земельні, віддані на відкуп депутатам як повноважним представникам городян, а не призначеним зверху чиновникам.
Тепер, після того як готовність до непокори була відкрито продемонстрована, перед КМДА розгортається кілька варіантів дії. Перший - намагатися і справді сколотити з нинішнього складу хоча б мінімально працездатну (в потрібному напрямку) більшість. За рахунок однієї лише опозиції (фракція "УДАР" налічує 12 осіб, БЮТ зараз - 14) і потенційно вірних генеральній лінії партії "регіоналів" (їх в Київраді лише 6) забезпечити регулярну підтримку в повному масштабі неможливо. Отже, потрібно домовлятися з гіпотетичними співчуваючими - і не виключено, що така лояльність може дорого обійтися. Інший варіант - проявити максимальну принциповість і поспостерігати за дією на ряди противника "природного відбору" в особі співробітників правоохоронних органів - можливо, інші депутати стануть більш зговірливими, та й кияни можуть оцінити ініціативу по гідності... Ще один шлях - постаратися створити нову більшість в буквальному сенсі - відправити міськраду і мера з ним за компанію на дострокові вибори. Рішення КСУ свого часу було однозначним - виходячи з вердикту, вибори на столицю чекають не раніше, ніж у травні 2012 року. Але якщо владі дуже захочеться, а опозиція не буде проти? "В Довгого є частина депутатів, які за його відставку не проголосують, питання за президентом і більшістю у ВР. Нічого не заважає оголосити вибори цього року, переобрати не тільки Київраду, але і мера", - впевнена депутат держради від БЮТ Тетяна Меліхова.
Навіть якщо "верхи" дійдуть до висновку про те, що їм "нічого не заважає", чергові перевибори в Києві залишаються хорошим варіантом, швидше, в теорії, ніж на практиці. З урахуванням зниження популярності президента і його партії сьогодні непросто повірити в те, що "регіонали" зможуть показати в столиці переконливий результат. З великою часткою ймовірності, партійне і столичне керівництво зупиняться на варіанті виборів "за розкладом" - ймовірно, розраховуючи на той час наростити якщо не популярність ПР, то хоча б персональний рейтинг Олександра Попова. В такому світлі останні ініціативи влади оцінюються політологами як старт виборчої кампанії. Імідж борця з розкраданням - не найгірший з можливих. Правда, для цього за розкрадання дійсно потрібно поборотися. "Серед експертів існує думка, що Черновецького можуть заарештувати ближче до виборів. Така демонстрація рішучості, гра на непопулярності Черновецького, боротьбі з корупцією і наведенням порядку підняла б рейтинг Попову. Зараз усунуть тільки людей Черновецького, його самого не будуть прибирати, тому що Партія регіонів не готова до виборів у Києві", - робить припущення глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Але перш ніж тріумфально висуватися на виборах, Олександру Попову належить ще близько року зразково-показово вирішувати київські проблеми. І робити це без допомоги Київради, поки схильної до демаршів, йому буде не так вже й просто.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас