США не мають грошей на масштабну війну в Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США не мають грошей на масштабну війну в Лівії

Казна та Політика
1165
США відчувають брак фінансів і не можуть дозволити собі затяжну місію в Лівії, заявив глава Пентагону Роберт Гейтс.
"Я занепокоєний затягуванням місії і думаю про те, як (США) уникнути прийняття на себе широких зобов'язань, які не мають дати закінчення... Адже ми перебуваємо в серйозній бюджетній кризі", - сказав Гейтс, виступаючи в четвер на слуханнях у комітеті сенату з питань збройних сил, передає РИА-Новости.
За словами глави Пентагона, американські військові можуть виконати будь-яке завдання в Лівії, але за це доведеться заплатити грошима американських платників податків.
Він знову заявив, що США не планують вводити до Лівії сухопутні сили і бачать свою роль у коаліційній операції досить обмеженою - розвідка, підтримка, комунікації.
Відповідаючи на питання сенаторів, Гейтс заявив, що операція в Лівії проходить успішно: силам коаліції вдалося скоротити чисельність армії Каддафі до 20-25% від початкового рівня, однак урядові сили все ще перевершують за чисельністю повстанців у пропорції 10 до 1. За словами присутнього на слуханнях голови Об'єднаного комітету начальників штабів адмірала Майкла Маллена, в даний час чисельність армії Каддафі не перевищує 15 тисяч осіб.
Разом з тим, за словами Гейтса, точна чисельність повстанців невідома.
У середині лютого в Лівії почалися виступи з вимогою усунення лідера країни Муамара Каддафі, який правив країною понад 40 років. Згодом вони переросли в збройне протистояння між урядовими силами і повстанцями. Міжнародні організації заявляють про тисячі жертв зіткнень повсталих з урядовими військами, влада Лівії це заперечує. РБ ООН 17 березня прийняла резолюцію, що передбачає введення безполітної зони над Лівією і відкриває можливість проведення іноземної військової операції проти сил Каддафі. Операція, яка отримала умовну назву "Одіссея Світанок", розпочалася 19 березня. У ній беруть участь, зокрема, Великобританія, Франція, США, Канада, Бельгія, Італія, Іспанія, Данія, Норвегія.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас