Алан Грінспен: Закон Додда-Френка може спровокувати найбільше спотворення в регулюванні фінсектора США за останні 40 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алан Грінспен: Закон Додда-Френка може спровокувати найбільше спотворення в регулюванні фінсектора США за останні 40 років

Казна та Політика
515
Закон Додда-Френка, більш відомий як реформа фінансового сектора США і найбільший в американській історії проект, покликаний захищати споживачів, може спровокувати "найбільше спотворення в регулюванні ринку" за останні 40 років. Таку думку висловив екс-голова Федеральної резервної системи США (ФРС) Алан Грінспен, передає РБК daily з посиланням на Financial Times.
На думку Грінспена, схвалені конгресом в липні минулого року реформи неможливі для виконання, шкідливі ринку і становлять загрозу матеріальному благополуччю СШ
"Фінансова система, до якої намагаються застосувати Додда-Френка, куди складніша, ніж законодавці, а тим більше регулятори можуть уявити", - зазначив експерт. За його словами, спостерігачі можуть тільки поверхнево оцінити всю внутрішню роботу фінансових механізмів, тому за рідкісним винятком (мається на увазі 2008 р.) "невидима рука ринку" цілком в змозі впоратися з підтриманням стабільних курсів валют, процентних ставок, цін і тарифів.
У той же час, на думку Комісії з розслідування фінансової кризи в США, як раз методи м'якого регулювання не відповідають вимогам сьогоднішнього дня. "Послаблення в регулюванні, які тривали більше 30 років, а також надія, що фінансові інститути впораються самі, обернулися відсутністю запобіжних заходів, які могли б допомогти уникнути катастрофи", - йдеться у звіті комісії. При цьому вона особливо відзначає, що свою роль у погіршенні ситуації зіграв республіканець Грінспен за підтримки попередньої адміністрації і конгресу.
У той же час, експерти вважають, що учасникам ринку рано панікувати.
На думку економіста Financial Markets Group Тома Кірхмайєра, закон Додда-Френка має значний об'єм - більше 2000 сторінок, а отже, повністю його подужала дуже обмежена кількість осіб, що полегшує роботу для юристів і лобістів. "Думаю, багато чого буде залежати від деталей, які ще не опрацьовані. Не варто забувати і про бюрократичні зволікання", - вважає він.
Відзначимо, багатостраждальний закон, який останнім часом не критикував тільки лінивий, став відповіддю адміністрації Президента США Барака Обами на кризу 2008 р. Посилення фінансового контролю з боку держави різко контрастувало зі значними послабленнями для сектора в 1990-і роки, коли на чолі ФРС як раз і стояв Грінспен. Зокрема, закон передбачає розширення повноважень Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) і ФРС, а також поява нового регулюючого органу, проти чого завжди виступав славетний економіст.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас