Справа Кучми може зіграти злий жарт з Януковичем? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа Кучми може зіграти злий жарт з Януковичем?

Кримінал
1762
Справа проти колишнього Президента України Леоніда Кучми може зіграти злий жарт із чинним президентом Віктором Януковичем. Про це пише сьогодні російська "Независимая газета" в статті "Януковича підвели консультанти".
Автор допускає, що відкриття справи проти Кучми - антикризовий піар-хід, запропонований Януковичу його американськими консультантами, які працюють з ним більше п'яти років. За словами співрозмовника "Независимой газеты" у керівництві Партії регіонів, всі останні роки американці займалися формуванням нового образу Януковича - добродушного, привітного, який нехай і нескладно, але впевнено і спокійно викладає свої думки.
"У річницю президентства Януковича перед його піарниками і радниками постала непроста задача: зберегти стабільність в умовах нової хвилі протестних акцій і революційних настроїв. Зростання цін на продукти і підвищення тарифів, прийдешня пенсійна реформа і нові заборгованості з виплат бюджетникам - усе це створило вибухонебезпечну ситуацію. Минулого тижня десятки тисяч вчителів вийшли на вулиці, вимагаючи підвищення зарплати", - пише російське видання. Газета наводить думку експертів, які відзначали, що президент отримав на вибір два сценарії: або справа проти Кучми, або відставка міністра освіти Дмитра Табачника. І те й інше рішення здатне було пом'якшити атмосферу в суспільстві.
"Який з двох сценаріїв обере глава держави - було цілком прогнозовано. Звільнити Табачника, який дійсно дратує багатьох українців, означало б погіршити і без того зараз непрості відносини з Москвою. Зате стосовно Кучми, який у 2004 році відмовився йти на повідку у Януковича і силою розганяти Майдан, залишилася образа", - зазначив політолог Кость Бондаренко.
Українські експерти, опитані "Независимой газетой", сходяться на думці, що команда Януковича клюнула на вудку простого рішення тактичної проблеми, не прорахувавши небезпечні стратегічні наслідки справи проти Кучми.
Так, керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала зазначив головну небезпеку - справа проти другого президента побудована на такому матеріальному доказі, як таємні диктофонні записи екс-охоронця Миколи Мельниченка. Але на багатогодинних записах зафіксовані розмови дуже багатьох людей, і не тільки про журналіста Георгія Гонгадзе. Він сказав, що, в результаті, розслідування проти Кучми може закінчитися багатьма іншими кримінальними справами. У тому числі й проти представників сьогоднішньої влади.
Директор компанії BertaCommunications Тарас Березовець припускає, що різні групи впливу в оточенні Януковича скористалися вивіскою американських політтехнологів, щоб з допомогою "справи Кучми" "почати велику олігархічну війну, яка передбачає переділ сфер впливу та ресурсів".
"Ситуація вже вийшла з-під контролю: справа наростає сніжною грудкою, створюючи загрози для багатьох політиків, у тому числі - в оточенні чинного президента. Це створює безліч конфліктних ситуацій, ліній напруги всередині владної команди, розхитує систему зсередини. Якщо врахувати слабкість українських державних інститутів, то ситуація дійсно дуже небезпечна", - говорить політолог Віктор Небоженко, додаючи, що в таких умовах влада вразлива для зовнішніх впливів.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас