Від Азарова чекають прикладу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від Азарова чекають прикладу

Казна та Політика
663
Під час засідання Кабміну в середу прем'єр Микола Азаров доручив віце-прем'єру, міністру соціальної політики Сергію Тігіпку і керівникам облдержадміністрацій ліквідувати заборгованість з виплати заробітної плати. На сьогоднішній день віце-прем'єр очолює міжвідомчу робочу групу з ліквідації заборгованості по заробітній платі, до якої входять представники низки відомств, в тому числі Генпрокуратури і МВС.
Погашення заборгованості із зарплати, яка станом на 1 березня минулого року досягла 1,737 млрд. грн., стало одним з головних завдань уряду в соціальній сфері. У серпні минулого року Кабмін підтвердив свої наміри документально і затвердив розпорядженням №1609 план невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати. Крім того, в листопаді минулого року набрав чинності закон №2559, що зобов'язує роботодавців виплачувати зарплату не рідше двох разів на місяць.
У хід йшли не лише законодавчі механізми. Глава уряду вимагав від місцевої влади та міністрів проводити більш жорстку політику стосовно підприємств-боржників. В іншому випадку чиновникам загрожувало звільнення. "Заборгованість по зарплаті - це "червона картка" для кожного керівника міністерства і відомства", - заявив Микола Азаров. Втім, всі ці заходи не допомогли йому виконати свої обіцянки і ліквідувати до кінця минулого року борги по зарплаті. Станом на 1 січня 2011 р. заборгованість була скорочена до 1,218 млрд. грн. Зупинити її зростання теж не вдалося: з початку року борги продовжують накопичуватися. Станом на 1 березня, розмір невиплачених зарплат склав 1,415 млрд. грн. - це на 5,3% більше, ніж у попередньому місяці.
Як уточнили в Міністерстві соцполітики, більше половини існуючого боргу із заробітної плати припадає на економічно неактивні підприємства - це підприємства-банкрути, або ж підприємства, які перебувають у стані санації. "По кожному з них у рамках слідчих справ, які веде прокуратура, призначений керівник. Частка прибутку або ж кошти, отримані від ліквідації активів, спрямовуються на погашення заборгованості по заробітній платі", - повідомили у відомстві.
За статистикою, в лютому заборгованість швидше за все збільшувалася в Запорізькій (на 18,9%), Донецькій (15,4%), Одеській (11,1%), Хмельницькій (10,3%) областях та місті Севастополі ( 10%). Основні боржники - промислові підприємства (781,2 млн. грн.), будівельні компанії (207,8 млн. грн.), компанії в сфері операцій з нерухомим майном (171,7 млн. грн.).
У першому кварталі ц.р. високі темпи зростання боргів із зарплати (32,1%) зафіксовані в Києві. За словами голови Київської міської ради профспілок Валентина Мельника, за останні три місяці комунальні підприємства міста заборгували працівникам 151 млн. грн. Тільки в лютому ц.р., за його словами, ця сума збільшилася на 11 млн. грн. Подібні тенденції спостерігаються і в інших регіонах. Нагадаємо, на кінець 2010 р. борги по зарплаті столичних КП були погашені на 97,6%. Для виплати в повному обсязі зарплати працівникам бюджетної сфери місто взяло в борг у Держказначейства понад 1 млрд. грн.
На думку експертів, коливання в темпах погашення боргів по зарплаті не дуже великі. За словами директора економічних програм центру Разумкова Василя Юрчишина, 1,4 млрд. - це той хронічний рівень заборгованості, який вигідний роботодавцям. При існуванні заборгованості, зазначає експерт, працівники відчувають себе прив'язаними до місця, вони постійно чекають, коли їм виплатять чергову частину зарплати. "Ще одна причина в тому, що економіка не вийшла на прийнятний рівень розвитку, конкурентне середовище залишається дуже слабким, багато галузей залежать від дуже мінливого зовнішнього попиту, що не дозволяє забезпечити приплив ресурсів і повною мірою виплачувати заробітну плату", - зазначив у коментарі економіст.
У свою чергу у роботодавців є свої причини не виплачувати борги. "Уряд сам є недисциплінованим фінансовим агентом, бо не поспішає погашати перед підприємствами заборгованість з неповерненого ПДВ", - стверджує Юрчишин. У зв'язку з цим бізнесу хронічно не вистачає оборотних коштів, у тому числі й на виплату зарплат. Таким чином, ліквідація заборгованості по зарплаті почнеться тоді, коли уряд покаже добрий приклад і почне своєчасно повертати підприємствам борги.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас