Інфляція в єврозоні в березні стала максимальною з жовтня 2008 р., перевищивши прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в єврозоні в березні стала максимальною з жовтня 2008 р., перевищивши прогноз

Казна та Політика
159
Темпи зростання споживчих цін у єврозоні в березні прискорилися до 2,6% у річному вирахуванні в порівнянні з 2,4% у лютому, свідчать попередні дані Статистичного управління Європейського союзу.
Разом з тим аналітики очікували збереження темпів інфляції на лютневому рівні - 2,4%.
Березнева інфляція є максимальною з жовтня 2008 року.
При цьому показник вже четвертий місяць поспіль перевищив установлений Європейським центральним банком (ЄЦБ) поріг у 2%, що змушує аналітиків все активніше обговорювати питання, коли Центробанк єврозони почне посилення кредитно-грошової політики.
Базова інфляція, не враховує волатильні ціни на енергоносії і продукти харчування, сповільнилася в березні до 1% з 1,1% у лютому.
В даний час базова відсоткова ставка ЄЦБ становить 1% і є максимальною серед основних світових ЦБ. На цьому рівні вона утримується з травня 2009 року.
"Купівельна спроможність погіршується за рахунок прискореної інфляції і стриманого зростання зарплат, у той час як по всьому регіону все активніше реалізується посилення бюджетної політики. ЄЦБ спробує зупинити сплеск інфляції", - заявив головний економіст HIS Global Insight з європейських ринків Говард Арчер.
В останні тижні керівники європейського ЦБ значно посилили антиінфляційну риторику, давши ринкам зрозуміти, що в передових економіках єврозони починають ставати вагомішими занепокоєння щодо млявого зростання периферії регіону.
На початку березня глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше дав зрозуміти, що підвищення ставок у єврозоні можна чекати вже в квітні, і більшість представників ЦБ підтримали його позицію.
Чергове засідання ЄЦБ відбудеться наступного четверга, 7 квітня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас