Азаров: Україна через 10 років стане членом ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Україна через 10 років стане членом ЄС

Казна та Політика
1591
Україна до 2022 р. стане членом Європейського Союзу. Таку думку висловив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Менше ніж через 10 років Україна стане членом Євросоюзу. Я повторюю - максимум", - заявив прем'єр-міністр.
Нагадаємо, 2 березня ц.р. федеральний міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле заявив, що Німеччина розраховує, що Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС до кінця 2011 року. "Ми, тобто ЄС, пропонуємо на цьому шляху Україні привабливі пропозиції. Наступним кроком на цьому шляху розглядаємо угоду про асоціацію, яка відкриє великі шанси перед Україною для збільшення і зростання її добробуту. Я хотів би, щоб ця угода була підписана ще в цьому році", - заявив він.
Він зазначив, що ЄС - це не стільки економічне співтовариство, скільки об'єднання демократичних цінностей. "Тому має особливе значення, щоб демократичний процес не тільки був, а й був тривалий. Це зближує всі європейські країни. Ключ до цього - незалежність юрисдикції суду, і інших інститутів України", - зазначив Вестервелле.
Раніше, 15 лютого ц.р. Президент України Віктор Янукович доручив уряду вжити необхідних заходів щодо активізації переговорного процесу щодо укладення угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (ЄС), включаючи положення про створення зони вільної торгівлі.
15 грудня 2010 року міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що переговори щодо Угоди про асоціацію між Україною і ЄС близькі до попереднього завершення, а міністри закордонних справ країн-членів ЄС відзначають успіхи України у відносинах з Євросоюзом. У контексті переговорів щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС були попередньо завершені переговори щодо всіх розділів секції "Економічне і галузеве співробітництво".
Варто також відзначити, що 22 листопада 2010 р. В.Янукович за результатами саміту Україна - ЄС заявив, що ключовим підсумком саміту стало представлення ЄС Плану дій щодо введення безвізового режиму, який країна виконає в 2011 р. Президент тоді також зазначив, що Україна та ЄС досягли домовленості щодо прискорення переговорного процесу стосовно укладення Угоди про асоціацію.
За підсумками саміту Україна - ЄС було підписано двосторонній документ - протокол до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Європейським Співтовариством. Згідно з документом, Україна зможе брати участь у всіх програмах ЄС, відкритих для участі третіх країн. При цьому Україна повинна вносити відповідні кошти у бюджет Євросоюзу, згідно з вимогами тих програм, в яких вона братиме участь.
25 лютого 2010 року Європарламент проголосував за резолюцію щодо України, в якій, зокрема, міститься пункт про можливість Києва запит на приєднання до ЄС. Також, Європарламент проголосував за резолюцію щодо України, в якій міститься звернення до ради Євросоюзу надати ЄК мандат для розробки дорожньої карти безвізового режиму для України.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, буде називатися угода про асоціацію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас